Samsun Haber- İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Samsun'a gelen İnsan ve Medeniyet Hareketi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Güney'e Karadeniz'in en büyük Camii ve Külliye inşaatını gezdirdi.
Yapımı hızla devam eden Camii ve Külliye inşaat alanını gezen Mehmet Güney, kendisine projenin tüm detayları hakkında bilgiler aktaran Başkan Tok'a yapılan hizmetten ötürü teşekkür etti.
Projenin ayrıntılarını dinledikçe heyecanlanan ve gururlanan İnsan ve Medeniyet Hareketi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Güney, Selçuklu mimarisiyle kesme taş ve ahşap mimari ile inşa edilen Camii ve Külliye'nin insana ve medeniyete çok önemli bir hizmet olduğunu söyledi.
Geçmişten geleceğe Selçuklu mimarisi
Ecdat mirasına sahip çıkan anlayışla büyük bir medeniyet projesini inşa eden Başkan Tok'a övgüler dizen Başkan Güney, “Selçuklular, insani değerlere önem veren, ilmi ve alimi koruyan yüksek bir anlayışa sahip olarak kuvvetli bir Türk-İslâm medeniyetinin ortaya çıkmasını sağlamışlardır. Türk geleneği ile İslam inancını kaynaştıran Selçuklular, birçok müessesenin kendine has bir yapısını oluşturmuşlar ve o müesseseler gelişerek bugünlere kadar dünyanın çeşitli yerlerinde çok güzel hizmetler vermişlerdir. Bu hizmetleri günümüzde mimarisiyle yeniden imar edip mühim vazifeleri yerine getiren İlkadım Belediye Başkanımız Erdoğan Tok'a memnuniyetlerimi ifade ediyor, hayırlı hizmetlerinden ötürü kendisini kutluyorum” diye konuştu.
"Sultan Ahmet ve Eyüp Sultan gibi merkez olacak"
Baruthane Mahallesi Ihlamur Bulvarı üzerinde 6,5 dönüm alan içerisinde inşa edilen Karadeniz'in en büyük Camii ve Külliyesi'nde çalışmalar hızla devam ettiğini ifade eden İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, “Selçuklu mimarisi kullanılarak doğal taş ve ahşap malzemelerin kullanılarak inşa edilen Camii ve Külliye, 5 bin kişilik cemaat kapasitesi, 200 araçlık otopark, toplantı salonları ve eğitim merkezleri ile dev bir eser olacak. Denizi gören ahşap malzeme ve kesme taş kullanılarak Türkiye'ye örnek gösterilecek Camii ve Külliye'de bayanlar için ayrı abdest ve ibadet yerleri de düşünüldü. Camii ve Külliye inşaatının tamamlanarak hizmete açıldığında İstanbul Sultan Ahmet ve Eyüp Sultan gibi önemli bir merkez olacak. Şehir için önemli bir merkez olacak olan Camii ve Külliye projemiz hem mimarisiyle hem de eğitim, ibadet ve dinlenme ve sosyal mekanları ile dikkat çeken bir yapı olacaktır” diye konuştu.
Ecdat mirası diyorlar ya. gerçekten rezil bi durum. yani bu şu demek. biz mimari alanda hiçbir yenilik getiremedik.hala aynı tas aynı hamam. mimari denilen şey sabiti olan bi alan değildir. sürekli değişen yenilenen bişeydir. sen tut selçuklu mimarisine uyygun bi eser yap. bu absür bi durumdan başka bişey değil. Başkana duyrulur. gerçimimariden ne kadar anlar orasını bilemem.
Ulaşımı problemli olan bir alana bu yatırımı yapmak ancak o dar alandaki gayri menkül fiyatlarını yukarı çekmek için olabilir. Hakkım varsa haram olsun.