İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar TBMM’de yaptığı konuşmada Çarşamba Şeker Fabrikasının halen açılmamasına isyan etti; hükümetten 2020’de açılacak denilen ancak açılması yılan hikayesine dönen fabrika için artık 60 milyon TL kaynağın ayrılmasını istedi.
Samsun’da 1000 kişiye istihdam sağlanacak
Şeker fabrikasının açılması ile aynı zamanda Samsun’da 1000 kişilik istihdam yaratılacağını vurgulayan Bedri Yaşar; bu fabrikanın aktif hale gelmesiyle o bölgedeki çiftçilerden de şeker pancarı alımı yapılacağını; bu sayede çiftçilere de katkı sağlanacağını belirtti.
Fabrikada makine var, üretim yok
Normal şartlarda bu ölçekte yeni bir fabrikayı açmak için sadece makine bedeli olarak 150 milyon-200 milyon Euro gerekeceğini ifade eden Bedri Yaşar; “Burada makineler zaten var ve bu fabrikanın en büyük özelliği Türkiye’nin en genç fabrikalarından birisi olmasıdır. Sadece fabrikanın aktif hale gelebilmesi için bütçe gerekmektedir ki; eğer biz geçtiğimiz yıl Çarşamba Şeker Fabrikasına 25 milyon TL ayırmış olsaydık, bugün Çarşamba Şeker Fabrikası çalışıyor olacaktı. Ama maalesef geçen yıl yapamadığımız yatırımı bu sene 60 milyon olarak yapacağız ki Çarşamba Şeker Fabrikası çalışsın.” dedi.
Şeker Kamışından Şeker Üreten Tek Fabrika
Bu fabrikanın en büyük özelliğinin şeker kamışından şeker üreten tek fabrika olduğunu dile getiren Bedri Yaşar; bu kadar önemli yer teşkil eden bu fabrikanın açılmasının milli bir mesele olduğunu, Samsun’a değer kattığını önemle vurguladı.
Özelleştirilen Şeker Fabrikalarına da değinen Bedri Yaşar konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi: “Şeker fabrikaların çoğu özelleştirildi. Elimizde çok az sayıda şeker fabrikası kaldı. Burada bir kıyaslama yapacak olursak; bugün Türkiye Şeker Fabrikalarında 50 kilogramlık şekerin fiyatı 265 TL iken, özelleştirilen fabrikalarda 50 kilogramlık şekerin fiyatı 450 ve 530 lira arasında değişmektedir. Dolayısıyla bu fabrikalar aynı zamanda regülasyon görevi gören kurumlardır. “
Diğer Şeker Fabrikaları Kapalı, Çıkacak Bütçe İle Burada Hızlıca Yenileme İmkânı Var
Çarşamba Şeker Fabrikasındaki yatırımı tamamlayacak olan kurumun Türkiye Şeker Fabrikalarına bağlı Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası (EMAF) olduğunu söyleyen Bedri Yaşar; çıkacak bütçe ile EMAF üzerinden gerekli desteğin hızlıca alınabileceğini belirtti. Şu an doğudaki şeker fabrikalarının kapalı olması sebebiyle EMAF’ın iş yükünün olmadığını ve atıl olduğunu belirten Bedri Yaşar , bu durumunda fabrikayı hızlıca açmak için fırsata dönüştürülebileceğini hatırlattı.
Bedri Yaşar son olarak Fabrikadaki yönetim kurulunun da atanmasını talep etti.
İlimizin ve Çarşamba ilçemizin güzide eserinin bir an evvel üretime geçmesi bölgemiz menfaati açısından elzem bir gerçektir.Yetkililerin bu konuda duyarlılık göstermesini bekliyoruz.
Açıldı ne olacak pancar Amasya veya tokattan gelecek başka yer yok Bafra da var şeker oranı düşük zamanında yanlış yapılmıştı bir an önce kapatılıp başka fabrika kurulsun Çarşambanın ekonomisine katkısı çok ama şekerden başka işler yapılsın çarşambaya