Samsun Haber-Samsun Huzurevi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlenen program kapsamında Vali Kaymak ve ile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı, Suriyeli, Iraklı ve Afganistanlı mülteci çocukları bir araya geldi.
Program neticesinde konuşan Balcı, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk 100 günlük icraatları içinde de bulunan Sosyal Uyum Programı ve Okul Destek Programı kapsamında mülteci ve sığınmacı çocukların yaşadığı problemler karşısında sosyal uyumu ve topluma adapte olabilmesi adına yapılabilecek faaliyetlerden ilimizde 2 bin 250 çocuğumuz faydalanmaktadır. Biz, bizim kurumumuzun bünyesinde kalan çocukları her halükarda destekliyoruz, yetiştiriyoruz, sağlıklı bir şekilde bütün ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ancak dışarıdaki çocuklarımızı da sadece sosyal destek vererek bırakmak istemiyoruz. Onların da okul başarılarını takip ederek, hafta sonları etkinlikler yaparak, evlerini ziyaret ederek, kültürel faaliyetler yaparak destekleyip kendi çocuklarımız gibi yetiştirmek, onlarla iletişimlerini sağlamak istiyoruz. Bakanlığımızın bu iki projesi Cumhurbaşkanlığımız tarafından da kabul edilen projeler olarak faaliyete geçirildi. Bu iki projemizin dışında Samsun’daki İl Çocuk Komitesi’nden arkadaşlarımız ve çocuk evlerinde kalan çocuklarımız da burada. Biz bu dört grubumuzu bir araya getirip amcalarımız ve teyzelerimizle iletişim haline geçip sohbet etsinler diye burada buluşturduk" ifadelerini kullandı.
SAMSUN'DA 30 BİNE YAKIN GÖÇMEN VAR
Ardından konuşma yapan Vali Kaymak, "Biz devlet olarak onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Ama maalesef iki toplum birbirlerini tanımadığı için zaman zaman sorunlar yaşanıyor. İnsanlar birbirlerini tanıdığı zaman sorunların çözüldüğüne şahit oluyoruz. O anlamda iki kesimin gençlerinin birbirlerini iyi tanıması lazım. Onlar bizim din kardeşlerimiz. Oradaki savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldılar. Ben Samsun Valisi olarak Samsunlulara şunu söylüyorum; bizler de aynı durumda olabilirdik. Bizim de ülkemizde savaş olabilirdi. Biz Türkler Suriye’ye, Irak’a sığınmış olabilirdik. O zaman nasıl bir muamele görmek istiyorsak onlara öyle davranmalıyız. Bizim dinimiz ev sahipliğini, misafirperverliği ve yabancıya kol kanat germeyi emreder. Bizler Müslüman toplumuz, bu gençler de bizim misafirimiz. Zor durumdaki bu gençlerin kendilerini geliştirerek, bizim toplumumuzdan da bir şeyler alarak şartlar iyileştiğinde kendi ülkelerine gitmelerini önemsiyoruz" sözcüklerini kullandı.
GÖÇMENLERİN TOPLUMU TANIMASI GEREKİYOR
Göçmen ailelerin toplumu çok tanıması gerektiğini dile getiren Vali Kaymak, "Bu toplumun değerlerine saygılı olun, bu toplumu karşınıza aldıracak hareketlerden kaçının. Ben bir buçuk yıldır Samsun Valisiyim. Samsun’daki göçmenlerin bize sorun olduğunu düşünmüyoruz. Bazen yazılı ve görsel basına yansıyan şekilde bir asayiş sorunu söz konusu değil. İlimizdeki göçmenlerin ilimizin asayişine olumsuz bir etkisi yok. Hepsi kendi ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar. Ama biz göçmen çocuklara bir an önce Türkçe’yi öğrenmelerini tavsiye ediyoruz. Dil öğrenmenin yolu da iyi arkadaşlıklardan geçer. O anlamda Türk çocuklarıyla yakın arkadaş olun. Türk çocuklarımızdan isteğimiz de onlara yabancı gözle bakmamalarıdır. Onlar bizim misafirimiz. Onlarla dostluklarınızı geliştirin. Bizler Osmanlı’nın devamıyız. Biliyorsunuz Suriye'de, Irak'da, Arabistan'da, Balkanlardaki birçok devlet Osmanlı’ya bağlıydı. Aynı kültürden geliyoruz. Bu kültür bizlerin ortak paydası. Birbirimizi tanıdıkça daha çok seveceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Vali Kaymak, kahvaltının ardından programa katılan çocuklar ve yaşlılarla beraber bocce oynadı. Programa ayrıca Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Tekkeköy Kaymakamı ve Canik Kaymakam Vekili Edip Çakıcı, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Haşim Meydan, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ünal Kaya, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği İl Temsilcisi Kaan Aydıngül, çocuk evlerinde kalan çocuklar, Sosyal Uyum Programı’ndan destek alan göçmen çocuklar, Okul Destek Projesi’nden destek alan çocuklar, İl Çocuk Komitesi üyesi çocuklar ile Samsun Huzurevi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalanlar katıldı.
Ne kardeşinden bahsediyorsun kendi milletimiz zor geçiniyor bi de bunlar türeyince vay bizim halimize yeter yahu ağabali ve site cami çevresi bunlarla dolu kendi mallarını rahatlıkla satabiliyor ben bunca yıllık esnafım kendimi doğrultup tabela yapmayı bırak elin adamı arapça kabartmalı tabelalarla donatıyorlar milletimizin gözüne çok batıyorlar bıçak kemiğe dayanınca bunlar değil sokaktan sınırın yanından geçemezler DOĞUDA BİR VALİMİZ mahallelerdeki arapça tabelaları anında kaldırttı sizin tuzunuz kuru bi düşünse vali kendi yerine sığınmacı mülteci birini getireceklerini kahrından ölür
Hep tepeden aşağıya konuşmalar.Tabiki mecburiyet.
Gönlünüzden dökülmeyen cümleler olduğu kanaatindeyim.Biz yalnızlığa alışkın milletiz kardeşe ihtiyacımız yok sayın valim.Saygı ve sevgi ile kalın.
Ensar da sıkıntı yok da Sayın Valim muhacir de muhacirligini adabı bilecek
Ne diyon sen vali bnm kardeşim değil kendi adına konuş biz bıktık artık yollayın şunları yeteeerrrr referandum mu yapıyorsunuz artık yollayın sunlari
Böyle mültecilik dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur. Çiftlik'in üst sokaklarından galiba haberi yok sayın valinin.
Sayın valim göçmenler senin kardeşinse onlara sen bak bizi bulaştırma.Saygılar.
Valim seni severiz ama senin neden bu açıklamayı yaptığın da belli reis yarin multeciler sıkıntı dese sizde döneceksiniz malesef lütfen artik kendi iradenizi yansitin
bütün edepsizlikler onlarda sayın valim hatta geçen gün bi taciz olayı oldu çiftlik caddesinde altından yine onlar çıktı gitsinler bir an önce kendi ülkeleri için çalışsınlar.