UYGULAMALI ANLATTILAR
Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ile Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından kurban pazarlarında bilgilendirme yapıldı.
Ekipler, kurban alım ve satımlarında kalpazan mağduru olunmaması için sahte paranın gerçeğinden nasıl ayırt edileceğini uygulamalı olarak anlattı.
Canik Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı’na gelen ekipler, broşür dağıtıp dolandırıcılara karşı dikkatli olmaları için satıcıları uyardı.
Çalışmalar hakkında bilgi veren KOM Şube Müdürlüğü'nde görevli Başpolis Memuru Nuri Yılmaz, “Kurban pazarlarında sıkça karşılaştığımız parada sahtecilik konusu ile ilgili vatandaşlarımızı devamlı uyarıyoruz. Buradaki satıcılara ve alıcı olarak gelen vatandaşlarımıza vererek bilgilendirici el broşürleri dağıtıyoruz. Basit yöntemlerle sahte paranın nasıl anlaşılacağı konusunu anlatarak vatandaşlarımıza bilgi veriyoruz” dedi.
SAHTE PARA NASIL AYIRT EDİLİR
Yılmaz, “Sahte parayı tespit edebilmek için birkaç püf nokta var. Parada TL yazısının bulunduğu alan içerisinde hologram vardır. Bu holograma farklı açılardan baktığımızda paranın miktarını belirten rakam grubu çıkar. Bu sahte parada kolay kolay olmaz. Gerçek paralarda olur. Orta kısımda paranın rakam grubunun olduğu bir şerit vardır. Bu şeride de farklı açılardan baktığımızda altın sarısı rengine dönüşür. Bu paranın gerçek olduğu anlamına gelir. Dönüşmez ise sahte olduğunu değerlendirmek gerekir. Yine sol tarafta gerçek paralarda Atatürk figürünün daha silik sahte paralarda ise koyu renkte olduğunu, yine yanında bulunan mevcut paranın rakam grubunu gösteren yazı ibarelerinin olması gerekir” diye konuştu.