banner388
banner390
banner408

Kurtulu Savaşı'nın ilk destek yeri Sadi Tekkesi

Kurtuluş Savaşı kararının verilmeside önemli bir role sahip olan Sadi Tekkesi, 99 yıl önceki ruhunu bugünde aynı şekilde yansıtıyor.

Kurtulu Savaşı'nın ilk destek yeri Sadi Tekkesi

Kurtuluş Savaşı kararının verilmeside önemli bir role sahip olan Sadi Tekkesi, 99 yıl önceki ruhunu bugünde aynı şekilde yansıtıyor.

18 Mayıs 2018 Cuma 09:42
Kurtulu Savaşı'nın ilk destek yeri Sadi Tekkesi

Samsun haber - 2013 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi, tarafından restore edilen Şeyh Sadi Tekkesi, Kuvâ-yi Milliye Müzesi haline geldi. Kurtuluş savaşı kararının verilmesinde önemli bir role sahip olan Sadi Tekkesi, 99 yıl öncesi ruhunu günümüz gençlerine aktarıyor.

“KAPILARI SONUNA KADAR AÇIK”

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş yaptığı açıklamada, "Samsun denince akla ‘Milli Mücadele, 19 Mayıs 1919, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluşuna giden yolun ilk adımının atıldığı kentin adı’ gelir. Samsun, özellikle Kurtuluş Savaşı’nın başı ve onun öncesindeki Kuvâ-yi Milliye hareketinin kıvılcımlarının yakıldığı önemli bir merkez olarak tarih sayfalarında yerini almıştır. Sadi Tekkesi Kuvâ-yi Milliye Ruhu Müzesi, şehit ve gazi anı evini de içerisinde bulunduran bir külliye. 19 Mayıs 1919 öncesinde Türkiye’nin bütün toprakları işgal altında her yer düşman askerleri tarafından çiğnenir haldeyken, Samsun’da farklı değildi. Ermeni ve Rum çeteleri işgalci, baskın ve Samsun halkına işkence eden durumlarının karşılığında bir Milli Mücadele hareketi bir Kuvâ-yi Milliye hareketi başlamıştı. Bu hareketle ilgili çalışmaların resmi olarak herhangi bir yerde yapılması mümkün değildi. Samsun’daki Sadi Tekkesi'nin Şeyhi Mehmet Efendi, Milli Mücadele ruhunu taşıyan ve Tük milletinin bağımsızlığı için mücadele edecek herkesi bu tekkeye davet ederek, 'Buranın kapıları sizlere sonuna kadar açık. Bütün çalışmalarınızı burada yapabilirsiniz’ dedi. Böylece Kurtuluş Mücadelesi ile ilgili çalışmaların bütün altyapısının oluştuğu mekan diyebileceğimiz bir yer Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihine not düşülecek şekilde yeniden ihya edilerek hem tarihimize hem de Samsun Halkına kazandırıldı” dedi. 

,

“RESTORE EDİLEREK TEKRAR AÇILDI”

Kararın Sadi Tekkesi'nde alındığını belirten Çamaş, "Burada açlar karnını doyurdu, öğrenciler eğitim aldı, yolcular konakladı. Ama burada bir şey daha oldu. Burada Atatürk ve silah arkadaşlarına yani milli mücadeleyi başlatanlara destek vermek için Samsun’un ileri gelenleri toplantılarını yaptılar. Bize bu milletin kurtuluşu için neler yapılabileceğinin cevabını hazırladılar. 19 Mayıs 1919’da Atatürk Samsun’a ayak bastıktan sonra başlayan ve buradan devam eden kutsal yolculuğun odak noktası olan Sadi Tekkesi’ni o günün ruhuna uygun bir şekilde restore ederek halkın hizmetine sunduk. Bu mükemmel ortam, vatanın kolay kazanılmadığını anlatmayı amaçlıyor" diye konuştu.

,

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.