banner388
banner390

Toplum içerisinde yaşamanın, toplumun bir parçası olmanın insana yüklediği bazı sorumluluklar vardır. İnsanlarla etkileşim içerisinde olmak, aynı mekanda aynı zamanda aynı havayı solumak. Aslında hepsi bir sorumluluk içerir. Toplum kurallarının uyulması gereken en önemli kuralı tartışmasız ‘saygı’dır. Saygı unsurunuiçermeyen bir toplum, toplum olmaktan çıkar bir muharebe alanı, bir cenk meydanına dönüşür! İnsanların sürekli tartıştığı, birbirlerine hoşgörü göstermedikleri bir buhran yuvası olur. Hoşgörü kavramı çok derin bir manaya sahiptir. Toplum kurallarının en önemli gereksinimlerinden olan hoşgörü, insanları bir arada tutan saygı zincirinin en önemli halkasıdır.


Peki toplum içerisinde saygı ve hoşgörü kurallarına uymak nasıl olur? Bunun cevabı çok açıktır aslında. Mesela toplu taşıma araçlarını ele alalım. Ayakta yolculuk yapan hamile bir
bayana yer vermemek, yaşlılara ve engellilere öncelik tanımamak toplu taşıma araçlarındaki saygı anlayışını bitirir ve hiçbir toplum kuralıyla açıklanamaz!


Toplum kurallarındaki saygı ve hoşgörü sadece bunlardan ibaret değildir. Üzerinde dikkatle durulması gereken bazı hususlar vardır. Örneğin doğuştan veya sonradan olan bir kaza sonucu sakat kalmış bir insana ‘özürlü’ yakıştırmasını yapmak, biz dikkat etmesek bile o insanı derinden yaralayabilecektir. İşte tam da bu noktada duyarlı davranarak ve o insanın da ‘toplumun bir parçası’ olduğunu hatırlayarak daha dikkatli davranmalıyız. Özürlü kelimesi yerine ‘engelli’ kelimesi kullanılabilir. Bu şekilde daha saygılı bir ifade kullanılmış olup, toplumun bir bütün olmasını ve herkese eşit şekilde hoşgörü duyulmasını gerçekleştirmiş oluruz.


Toplum bir bütün halindedir. Yaşadığı coğrafyanın etkisiyle ten rengi siyah olan bir insana ‘zenci’ ifadesini kullanmak, geçmişi ve hayat yapısı toplayıcılık ile geçmiş bir insana ‘çingene’ yakıştırmasını yaparak onları, toplum içerisinden soyutlamaya çalışmak hiçbir saygı ve hoşgörü kuralı ile açıklanamaz. Herhalde ‘zenci’ ifadesini kullandığımız bir insana ‘siyahi’ kelimesini kullanmak çok da zor olmasa gerek… Bunu yapmak yıllarca sömürülmüş ve hakları gasp edilmiş o insanlara yapılan en büyük iyiliklerden olacaktır. Aynı şekilde toplumun bir parçası olan ve sadece biraz saygı diyen bizlerin ‘çingene’ yakıştırmasını yaptığımız insanlara ‘roman’ ifadesini kullanmak toplumda saygı ve sevgiyi arttıracak, hoşgörünün baki kalmasını sağlayacaktır.


Velhasıl, her birey içerisinde yaşadığı toplumun bir parçasıdır. Ve toplumlar bu parçalarla bir bütün haline gelir. İşte tam da bu noktada eğer toplum kurallarına riayet edilmez ve saygı,
sevgi unutulursa toplum zarar görecek hatta bertaraf olacaktır. Saygının ve hoşgörünün baki olduğu bir toplum temennisiyle…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.