Samsun haber - Samsun'un merkezinde yaşayan, okul-ev-betonlaşma üçgeni içinde kalan ve giderek doğadan uzaklaşan ilkokul 2. sınıflardan gönüllü olarak katılan 25 kişilik bir grup öğrenciye, eğitimciler tarafından hazırlanmış outdoor ve drama etkinlikleri yoluyla çevreye karşı olumlu tutum geliştirmelerine yardımcı olma amacıyla yürütülen projede pek çok kişi, kurum ve kuruluş tamamen gönüllü olarak yer alıyor.
İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Alparslan İlkokulu’nda yürütülen projenin ekibi OMÜ Fen Bilimleri Bölümü öğretim görevlisi Yard.Doç.Dr.E.Omca Çobanoğlu, Rehber Öğretmen Tahsin Yazıcı, OMÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, Sınıf Öğretmeni Emine Mutlu Şener, Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi başkanı Hayati Tosun, Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şubesi başkanı Özcan Çoluk, Samsun Tabip Odası Adına Uz.Dr.H.Farabi Aydınol, , Mimarlar Odası Samsun Şubesi adına başkan İshak Memişoğlu, Düşevi oyuncularından Cem ve Ferda Kaynar, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Samsun Yelken Kulübü Derneği, Samsun İli Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği, Samsun Dağcılık Kulübü, Samsun Fotoğraf Sanatı Derneği, Psikiyatr Gülay Oğuz, Psikolog Saime Çağlı, OMÜ Halk Sağlığı Bölümü öğretim üyesi Uz.Dr.Servet Aker ve OMÜ Bafra Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi Prof.Dr.Ali Kemal Ayan’dan oluşuyor.
Ayni ve nakti desteği Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ziraat Mühendisleri Odası, Samsun Yelken Kulübü, Samsun İli Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası, Bafra Ticaret Borsası, 19 Mayıs Esnaf ve Sanatkarlar Odası, İpek Jüt Çuval Sanayi ve Tic.A.Ş., Ka Bilişim Teknolojileri Ltd.Şti., Afacan AVM ve Moda Kuyumculuk Ltd.Şti. tarafından sağlanan projenin öncesinde çocuklar, çevre algılarının ölçülmesi amacıyla önteste tabi tutuldular. 6 haftalık program sonrasında da sontest olarak tekrarlanacak bu ölçüm sonrası projenin, çocuklarda çevre bilinci oluşturma noktasındaki etkisinin bilimsel bir veri olarak da tespit edilmesi planlanıyor. Proje için harekete geçen ve tüm ekibin bir araya gelmesini sağlayan Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Av.Melike Özman, elde edilecek sonuçlar somut bir faydayı gösterdiği takdirde, proje gelecek yıllarda diğer okullarda da uygulanabileceğini, bu projenin diğer okullara da örnek olmasını temenni ettiğini söyledi.
Projenin ilk etkinlik gününde çocuklar Canik Balıkçı Barınağı’nda çevreyi hangi atıkların kirlettiğini, deniz canlıların yaşam koşullarını, doğayı kirleten atıkların verdiği zararları öğrendiler. Devam eden haftalarda ekip, Bafra Sürmeli Köyü Organik Tarım Çiftliğine, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne, Kızılırmak Deltası’na, Nebiyan dağına ve Samsun Yelken Kulübü’ne giderek çevre ve doğa eğitimlerine devam edecekler.
Proje tamamlandıktan sonra elde edilecek fotoğraflarla sergi açılması, proje süresince tutulacak kayıtlarla da SAMFAD desteği ile bir belgesel hazırlanması planlanıyor.