Samsun Haber – OMÜ’deki rektörlük seçimlerinin ardından 12 Ağustos 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan ve Resmi Gazete’de ataması yayınlanan Prof.Dr. Sait Bilgiç, 8 ayda birçok başarıya imza attı. Taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazanan Rektör Bilgiç, kısa sürede üniversitede yaptığı başarılı çalışmalarla isminden sıkça söz ettirmeye başladı.
OMÜ’de 30 seneye yakın bir deneyim ve birikiminin olduğunu belirten OMÜ Rektörü Prof.Dr. Sait Bilgiç, “Uzun yıllar her kademede görev yapmış ve çeşitli idari kademelerde sorumluluk üstlenmiş bir akademisyen olarak üniversitemizi adeta kılcal damarlarına kadar gözlemleme ve gördüğüm ya da yaşadığım deneyimler üzerine ayrıntılı tahliller yapma fırsatı bulduğumu söyleyebilirim. Bu uzun soluklu düşünme süreci, elbette benim için bir çıkış noktası oluşturdu. Ancak, rektörlük seçimi öncesindeki yol haritamı belirlerken, en temel dayanak noktam öğretim üyesi arkadaşlarımızla ve diğer personellerimizle yaptığım birebir görüşmelerimiz ve fikir alışverişlerimiz oldu. Bir nevi, istişare ile yola çıktım diyebilirim. İnsanın düşünceleri, başkalarıyla istişare ettikçe daha değerli hale geliyor, daha çok kişiye dokunabiliyor ve her şeyin ötesinde böylelikle var olan sorun alanlarını başkalarının gözünden daha net bir biçimde görebilme imkanı yakalıyorsunuz. Diğer türlüsü dediğim; başkalarına danışmayan, başkalarıyla paylaşmayan, fikir alışverişinde bulunmayan, ‘kerameti kendinden menkul’ insanlar hiçbir zaman toplumsal karşılık bulamazlar zaten. Sadece rektörlük seçimi öncesinde yol haritamı belirlerken değil, yaşamımın her anında benimsediğin usulün ya da yaklaşım biçiminin bu şekilde olduğunu söyleyebilirim” dedi.
“KARARLI ADIMLAR ATIYORUZ”
Hak edene hakkını verme düsturuyla işe başladığını belirten Rektör Bilgiç, “Üniversitemizle ilgili yol haritasına gelince; öncelikle bütün çalışanlarımızın kendini güvende hissettiği, huzur içinde çalıştığı ve işine odaklanması için uygun iklimin oluşmasını sağlıyoruz. Yetiştirdiğimiz öğrencilerin ve ürettiğimiz bilginin topluma yararlı olmasını, bütçe ve insan kaynaklarımızı belli alanların ön plana çıkmasını sağlayacak şekilde odaklandırmak, kalite güvence sistemini yerleştirmek istiyoruz. Yapı itibariyle, aldığım bir sorumluluğun ya da üstlendiğim bir görevin gereğini elimdeki veriler doğrultusunda derhal yerine getirmeye çalışırım. Çalışma arkadaşlarımızla hep birlikte ilk günden itibaren hızla ve emin adımlarla çalışma sürecine başladık. Çünkü ne kaybedecek vaktimiz vardı ne de bir şeylerin kendiliğinden hallolmasını bekleyecek sabrımız. Öncelikle, sürekli dillendirdiğimiz adalet ve liyakat esasları doğrultusunda üniversitemiz içinde bir kadro çalışması gerçekleştirerek uzun süre kadro bekleyen akademisyenlerimize yönelik bir geciktirmeyi ortadan kaldırdık. Çünkü akademik süreçlerini bin bir emek, çaba ve özveriyle yoğurarak bir noktaya getiren insanları, adalet ve liyakatin dışında başka kriterlere göre değerlendirirseniz çok büyük bir haksızlığın faili durumuna düşersiniz. Biz de yeni yönetim olarak öncelikle ‘hak edene hakkını verme’ düsturuyla hareket ettik ve bu konuda kararlı adımlar atıyoruz” diye konuştu.
RAYLI SİSTEM İLE ÜNİVERSİTE – ŞEHİR BÜTÜNLEŞECEK
Raylı Sistemin üniversiteye çıkmasında üniversite ile şehrin bütünleşeceğini ifade eden Rektör Bilgiç, “Çok önemsediğimiz bir proje de üniversitemize raylı sistemin çıkmasıydı. Hem öğrencilerimiz ve çalışanlarımız açısından hem de Tıp ve Diş Hekimliği gibi Samsun halkına ve bölge illerine hizmet veren fakültelerimize gelen vatandaşlarımız açısından önemli bir kolaylık ve imkan sağlayacağına kuşku yok. Bu proje noktalandığında, Türkiye’de raylı sistem ile ulaşımın sağlandığı üçüncü üniversite olacağız inşallah. Öte yandan, raylı sistemle bütün birimlere ulaşmanın imkan dahilinde olduğu ilk üniversite olacağımızı da söyleyebilirim. Projenin nasıl hayata geçeceği ve güzergahın nasıl belirleneceği konusunda Büyükşehir Belediye Başkanımız ve çalışanları ile defalarca bir araya geldik ve çalışmalarda bulunduk. Protokolümüzü imzaladık ve nihayetinde 2 Mart itibariyle kampüs içi hattın yapımı kapsamında ilk kazmayı vurduk. Bu projenin, üniversitemize ve insanımıza somut katma değerinin yanında bir diğer önemi de ‘üniversite-şehir bütünleşmesi’ sürecinde önemli bir ilk adımı sembolize etmesi oldu” şeklinde konuştu.
OMÜ’nün geleceğe yönelik projeleri hakkında bilgi veren Bilgiç, “Önemli hedeflerimizden birisi, üniversitelerin işleviyle bağlantılı olarak bilimsel üretim çıtamızı üst düzeylere çıkarmak. Bunun için de bilimsel projeleri ve araştırma-geliştirme faaliyetlerini destekleme ve geliştirme yönünde çalışmalarımıza hızla başlamış bulunuyoruz. Örneğin, üniversitemizin 2016 yılı içinde yürüttüğü bilimsel araştırma projelerine aktarılan bütçe 22.38 milyon TL ve desteklenen proje sayısı da 215. Üniversitemiz öğretim üyelerinin yürüttüğü proje sayısını daha da arttırmayı hedefliyoruz. Bunun yanında öğretim üyelerimizin sanayi ile iş birliği içerisinde yürüttükleri projelere ayrı bir önem veriyoruz. Bunu geliştirerek, öğretim üyelerimizin bilgilerini sektörde değerlendirerek Samsun ve ülke ekonomisine fayda olarak yansımasını hedefliyoruz. Bu faaliyetleri, mevcut Teknopark A.Ş’yi daha etkin kullanarak ve yeniden yapılandırmasını tamamladığımız Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla hızlandıracağız. Diğer taraftan öğretim üyelerimizin proje fikirlerini şirketleştirme ve patentleme konusunda da faaliyetler yürütüp, üniversitemizde yenilikçilik ve girişimcilik ekosistemini geliştirmeyi hedefliyoruz. Eğitim ve araştırma kalitemizi geliştirerek, ulusal ve uluslararası alanda daha etkin bir üniversite olmayı hep birlikte gerçekleştireceğiz”