Ondokuz Mayıs Üniversitesi, farklı üniversitelerden gelen katılımcıların da yer aldığı bir çalıştay düzenledi. 3 gün sürecek olan çalıştay da konu ise, ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öncülüğünde organize edilen “Dalga ve Parçacık Tipi Radyasyon Etkileşmelerinin Monte Carlo Uygulamaları (DPAR 2017) Kış Okulu”. OMÜ’lü akademisyenler dışında da yurt içinden 40’a yakın akademisyen ve araştırmacı çalıştayda yer alıyor.
Böyle bir çalıştaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hasan Gümüş, etkinliğin verimli ve faydalı geçmesinin önemli olduğunu anlatırken gençler arasında oluşacak iletişim ve etkileşimin birbirlerine karşı desteği arttıracağını belirtti.
Çalıştayda temel bilimlerde farkındalık ve duyarlılığın artmasına dikkat çekilirken yönetenler ve toplum noktasında temel bilimlerin öneminin kavranılmasının zorunluluğuna dikkat çekildi. Bilgi üretilmeden teknolojinin üretilemeyeceği vurgulanırken bu anlamda temel bilimlerde farkındalığın arttırılmasının önemli olduğu anlatıldı.
3 gün sürecek olan Kış Okulu’nda uzman kişilerce GEANT4, EGS ve MCNP yazılım eğitimleri verilecek. Ülkemizde bu yazılım alanında çalışan kişilerin az olması ileri ki safhalarda gerçekleştirilmiş olan etkinliğin fayda getireceği düşünülüyor. Katılmak isteyen kişiler atom altı parçacıklar ile X ve gama ışınlarının madde içerisinde yaptıkları temel etkileşmeleri simüle edebilen Monte Carlo kodlarının genel çalışma prensiplerini öğrenebilecekler.
Monte Carlo Metodu nedir?
Monte Carlo, olasılıksal olayların modellenmesinde kullanılan bir benzetim metodudur. Günümüzde, matematikte nümerik integrasyon problemlerinden iktisatta faiz oranlarının olasılıksal modellenmesine kadar bu metot yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle nükleer ve parçacık fiziği uygulamalarında ve medikal fizik alanında, maliyetin yüksek olduğu deneylerin tasarlanması ve çözümlenmesinde, detektör tasarımlarında ve daha pek çok konuda fizikçilerin vazgeçilmez çözümleme aracı olmuştur.