Samsun Haber- İlkadım Kent Konseyi ve Hukuki Araştırmalar Derneği Samsun Şubesi tarafından Acem Tekkesinde “Yeni Anayasa Değişikliği Teklifi ve Referandum” konulu konferans düzenlendi. İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok’un da katıldığı toplantıda konuşmacı olan Milletvekili Orhan Kırcalı, yeni anayasa teklifinin getireceği yenilikler ve referandum süreci hakkında açıklamalarda bulundu.
“CHP tek başına iktidar olduğunda 9 hükümet kuruldu”
CHP’nin tek başına iktidar olduğu dönemde bile 9 hükümetin kurulduğunun altını çizen Orhan Kırcalı, “Anayasaları toplum yapar. Bizdeki anayasaların millet tarafından ya da onların yetki verdiği kişiler tarafından yapılmadığını görüyoruz. En tartışmalı anayasa ise 1982 Anayasası’dır. Bütün partiler değiştirmek istemiştir. Ülke olarak 1924 yılında ilk kez parlamenter sisteme geçiş yaptık. 16 Nisan’da sandığa gidecek herkesin siyasi gömleğini çıkartması gerekiyor. Bu bir devlet meselesidir. Osmanlı döneminden bu yana 5 anayasa yapıldı. Bunların tamamı olağanüstü dönemde gerçekleştirildi. 1923-1938 arasında ‘örtülü başkanlık sistemi’ vardı. Bu dönemde 9 tane hükümet kuruldu. 1938-1950 yılları arasında CHP aklımıza geliyor. Bu dönemde CHP tek başına iktidar oldu. Bu dönemde de yine 9 hükümet kuruldu. Bu zamana kadar parlamenter sistem dediğimizde aklımıza darbeler, postmodern darbeler, askeri müdahale ve e-muhtıralar geliyor. Bu dönemlerden başka bir şey aklımıza gelmiyor” diye konuştu.
“94 yılda 65 hükümet kuruldu”
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bugüne kadar 94 yılda 65 hükümetin kurulduğunu ifade eden Kırcalı, “Ülkemiz kurulduğundan bu yana 94 yıl geçti. Biz 94 yılda 65. hükümetteyiz. Aslında olması gereken hükümet sayısı 26 veya 27 olmalıydı. ABD 241 yıl önce kuruldu, 45. başkanlarını yeni seçtiler. Bu 2 örnek bile şu anda içinde bulunduğumuz parlamenter sistemin ne kadar zayıf bir sistem olduğunu ortaya koyuyor. Şimdi 16 Nisan’da halkın onayına sunulacak anayasa teklifinin adı ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ olacak. Bu sistemin en önemli özelliği yönetimdeki çift başlılığı kaldırmasıdır. Böylece 1982 Anayasası’ndan kalan vesayet sistemi son bulmuş olacak. Tek adam olmak istiyor diye Cumhurbaşkanının üstüne gidiyorlar. 1982 Anayasası'nın Cumhurbaşkanına verdiği yetkiler, tek adamlık sisteminin en müsait olduğu sistemdir. Yeni gelecek sistem ile birlikte cumhurbaşkanı her 5 senede bir vatandaşlara hesap verecektir. Yeni anayasa değişikliği teklifinde ‘gensoru’ da yoktur. Yine cumhurbaşkanı bunun yerine 5 senede bir halka hesap verecektir” şeklinde konuştu.