Samsun Haber- Gelişmiş ülkelerde beton yollar yüzyıllardır kullanılıyor. ABD, bu sistemi 126 yıl, Avrupa ülkeleri ise 75 yıldır uyguluyor. Almanya, Belçika ve İsviçre başta olmak üzere batı ülkelerinin tamamı ve Japonya, beton yollara büyük önem veriyor. Avrupa’da beton yolların oranı, bazı ülkelerin otoyollarında yüzde 70’leri buluyor.
Dünya ülkeleri beton yolları benimserken Türkiye ise hazır betonda artık söz sahibi olmasına rağmen beton yollarla 10 yıl önce tanıştı. Beton yolu uygulamalarını Türkiye’de ilk gerçekleştiren yerel yönetim olan Samsun Büyükşehir Belediyesi, diğer belediyelere de örnek oldu. Belediye, 2 yılda 750 km beton yol yaparak, köy grup yollarını otoban kalitesine kavuşturdu. Samsun’u örnek alan Antalya, Denizli, Tekirdağ, Kocaeli, Ordu, Trabzon gibi belediyeler de beton yol imalatına başladı.
Samsun’da beton yol uygulamalarının başarısıyla ilgili değerlendirme yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, beton yolların Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin’de yaygınlaşmasını temenni ettiklerini söyledi.
Yağış alan tüm bölgelerde beton yol uygulamalarını kesinlikle geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Yurt, “Asfalt kaplamanın ülkemizde yaygınlaşmasının sebebi beton sanayisinin geç gelişmiş olmasıdır. Yüzde 100 yerli ve milli olan, özel ekip ve donanım gerektirmeyen beton yol uygulamalarını kendi işçi ve mühendislerimizle, ek ilave makine ve teçhizat almaksızın yapmak mümkün. Bunun yaygınlaştırılması için elimizden geleni yapmaktayız. Tecrübelerimizi paylaşmak için davet edilen her yere gidiyoruz. Biz köy yollarında, liman ulaşım yollarında, su drenajı düşük deniz seviyesine yakın yerlerde çeşitli kalınlık ve tiplerde çelik hasırlı beton yol yapıyoruz. 1950’li yıllarda alelade yapılan beton saha uygulamaları 50-60 yıldır kullanılıyor. Bizim yaptıklarımız ise C 30-37 dayanımında. Yani çok daha uzun ömürlü” dedi.
Beton yol daha avantajlı
Asfalt kaplamalı yolun esas bağlayıcısı bitümün ithal edildiğine dikkat çeken Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, “Beton kaplamalı yollar asfalta göre daha avantajlıdır. Keza ülkemizde beton kaplamalı yol yapımını çok daha ekonomik kılacak büyüklükte ve sayıda çimento fabrikaları ile çok sayıda hazır beton tesisleri bulunmaktadır. Bir yandan cari açığı azaltmak için ithalatı azaltmamız gerektiği de ortada olup, hem çevreyi korumak hem de ülke ekonomisini gözetmek maksadıyla Türkiye’de beton kaplamalı yol güçlü bir alternatif olarak görülmektedir. Artık yerli ve milli kaynakların etkin ve verimli şekilde kullanılması ve değerlendirilmesinin tam da zamanıdır diye düşünüyoruz. Yerli, uzun ömürlü, emniyetli, bakım gerektirmeyen, ucuz, işçiliği kolay, özel ekip ve donanım gerektirmeyen, yaygın, her mevsim uygulanabilen, çevreci, trafik artışına uyumlu, tüm zemin koşullarına uygun, beton kaplama uygulamalarına ivedilikle geçilmesi ve ülkemiz genelinde yaygınlaştırılması en büyük dileğimizdir” ifadelerini kullandı.