banner388
banner390
banner408

Samsun'da 2 bin 145 yangın çıktı

Çıkan yangınlarda eğitim ve bilgi eksikliği nedeniyle mal ve can kaybı yaşanmaya devam ediyor. Bu bağlamda Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, gerekli eğitimleri vermek için apartman ve iş yerlerinden talep bekliyor

Samsun'da 2 bin 145 yangın çıktı

Çıkan yangınlarda eğitim ve bilgi eksikliği nedeniyle mal ve can kaybı yaşanmaya devam ediyor. Bu bağlamda Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, gerekli eğitimleri vermek için apartman ve iş yerlerinden talep bekliyor

04 Nisan 2017 Salı 14:32
Samsun'da 2 bin 145 yangın çıktı

Samsun Haber - Geride bıraktığımız yıl içerisinde Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, toplam 2 bin 145 yangına müdahale gerçekleştirdi. Bunlardan 755 tanesinin konut ve iş yerleri oluşturması dikkat çekti.

Elektrik kontağı ilk sırada

Çıkan yangınların yüzde 40’lık kısmını elektrik kontaklarından çıkan yangınlar oluştururken, baca yangınları yüzde 24 ile ikinci sırada yer alıyor.

Çocukların ateşle oynamaları büyük etken

Çıkan yangınlara neden olan faktörler arasında en büyük etkenler çocukların ateşle oynaması, soba yakınına yanıcı madde bırakma, eşya ve çamaşır asma ve elektrikli ısıtıcılar. Samsun genelinde LPG, doğalgaz ve sigara kaynaklı veya kasıtlı çıkarılan ev ve işyeri yangınlarının oranı ise oldukça düşük.

Konut sakinleri ve iş yeri personelinde bilgi eksikliği var

İtfaiye Daire Başkanlığının konu üzerinde yapmış olduğu tespitlerde elektrik kontağı ve baca yangınlarına ilişkin alınması gereken tedbirler hususunda konut sakinleri ve iş yeri personelinde bilgi eksikliği olduğu belirtildi. İtfaiye Daire Başkanlığının başlatmış olduğu seferberlik raporunda okullardaki pratik eğitimler ile yangın söndürme tatbikatlarına ek olarak konut ve iş yerlerinin eğitime ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

Talep Bekleniyor

Konut ve iş yerlerine yönelik yerinde eğitimlerle ilgili açıklama yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, “İş yeri yangınlarında konutlara göre az olsa da ciddi kayıplar söz konusu oluyor. İşyeri ve fabrikalarda yangın çıkmaması için gelen talep doğrultusunda denetimler yaparak alınması gereken bütün tedbirleri aldırıyoruz. Aynı zamanda yangın öncesi alınacak tedbirler, afet sırasında yapılacak işlemler ve söndürme cihazlarının kullanımına yönelik firma çalışanlarına ücretsiz eğitimler veriyoruz. Amacımız yangın çıkmasını önleyemezsek bile başlangıç aşamasında söndürülebilmesini sağlamaktır. Bu açıdan iş yeri sahiplerinin de çalışanlarına mutlaka bu eğitimleri verdirmelerini istiyoruz. Çünkü bazen personelin iş yerini tanımadığına şahit oluyoruz. Bu da müdahale sırasında zaman kaybına neden oluyor. Dolayısıyla iş yeri sahiplerinden istediğimiz bu konuda bize müracaat ederek eğitim talebinde bulunmalarıdır. Biz de gerekli belgeli belgesiz tüm eğitimleri verebiliriz” dedi.


“Sitelerden de talep bekliyoruz”

Büyük yaşam alanlarından siteler ve binalarda yangın eğitimlerinin büyük önem taşıdığının altını çizen Daire Başkanı Zengin, “Bu tür toplu yaşam alanlarının sayısı her yıl giderek artıyor. Bu tür yerlerde de site yönetimleri, konut sakinlerine yangın ve tedbirleri konusunda eğitim verdirmelidir. Böyle bir talep aldığımızda ekiplerimiz gidip hem teorik hem de pratik bilgiler veriyor, küçük tatbikatlarla söndürme tüplerinin kullanımını öğretiyor. Sitelerimizden de talep gelmesini bekliyoruz. Mutlaka bize ulaşsınlar. Tüm site sakinlerinin katılımıyla veya sadece ev hanımlarına yönelik de olabilir. Eğitmen gönderir, yangın tedbirleri ve başlangıcında yapılacak işlemleri öğretmiş oluruz. Dolayısıyla bilgilenmek, öğrenmek gerekiyor. Biz de bilgi vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

“Sobalı daireler büyük risk oluşturuyor”

Apartmanda soba kullanan bir dairenin binanın tamamı için büyük risk oluşturduğuna da değinen Rıza Zengin, “Evinizden baca geçmese dahi alt katınızdaki komşunuz soba veya katı yakıt kullanıyorsa, bu bile büyük tehlike arz ediyor. Dolayısıyla baca yangınları konusunda bütün bina sahiplerinin duyarlı olması lazım. Çok katlı bir binada bir iki daire soba kullanıyorsa onları da uyarmak ve bilinçlendirmek gerekiyor. Bacanın geçtiği güzergâh önemli. Bacaya yakın bölgede yanıcı ve patlayıcı hiçbir eşya bulundurulmamalıdır. Bunun yanında dairelerde zaman zaman elektrik tesisatlarının bakımlarının yapılması lazım. Soğuk havalarda elektrikli ısıtıcılara yüklenme olduğunda tesisatlar da eski veya bakımsız ise tehlike oluşturabiliyor. Birden fazla cihazın aynı prize takılması da aşırı yüklenmeye neden olacağı için yangına davetiye çıkarabiliyor. Prize bir şey takıp evden çıkmamalı, bir prize birden çok cihaz da bağlamamalıyız” ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 04.04.2017 14:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.