Samsun Haber-A tipi muayene kuruluşlarının Samsun'da 8 ayda yaptığı denetimler sonucunda asansörlerin yüzde 71'inin kırmızı etiketli olduğu tespit edildi. Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği’nin zorunlu olarak uygulamada olduğunu ve bu konu üzerinde bina yöneticilerinin sorumlu olduğunu ifade eden Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, aylık olarak asansörlerin bakımının yaptırılması gerektiğini ve yetkili firma ile sözleşme yapılması gerektiğini dile getirdi.
İHBARLAR DENETLENİYOR
Altunsoy konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "2015 yılı Haziran ayından itibaren yeni yapılmakta olan asansörler kullanıma açılmadan önce A tipi muayene kuruluşu tarafından ilk kontrol yapılmak suretiyle eksiksiz olması halinde Yeşil Etiket aldıktan sonra kullanıma açılmaktadır. Bu durum bugüne kadar yaşanan pek çok sorunu ortadan kaldırmıştır. Önceki uygulamalarda ilk kontrol yapılmadan müteahhit binayı teslim ediyor, vatandaşlarımız binaya yerleşiyor, aradan zaman geçtikten sonra asansörde sorun olunca muhatap bulunulamamasından yakınılıyordu. Her ne kadar İl Müdürlüğümüzce bu tür şikayetlere yönelik denetimler yapılmakta ise de bu yönetmelik ile asansörlerin eksiksiz olduğu ilk tescil kontrolü ile tespit edildikten sonra yeşil etiket almaları halinde belediye tarafından tescil edilerek kullanıma açılmaları sayesinde başlangıçta sorunsuz ve güvenli olarak kullanılmaya başlanılıyor. Tüm asansörlerin bina yöneticileri tarafından her yıl yapılması gereken yıllık periyodik kontrollerinin yaptırılması gerekiyor. Her geçen gün bina yöneticileri asansör periyodik kontrollerini yaptırma konusundaki sorumluluklarını daha fazla yerine getirmeleri sayesinde asansörlerdeki sorunlar gün geçtikçe azalıyor. 2017 yılında toplam A tipi muayene kuruluşları tarafından 7 bin 74 asansörün yıllık periyodik kontrolü yapıldı. Bunların bin 72 adedi yeşil, 722 adedi mavi, 224 adedi sarı, 5 bin 53 adedi kırmızı etiketli vardı. 2017 yılında kontrolü yapılan asansörlerin yüzde 71’i kırmızı etiketliydi. 2018 yılı ilk 8 aylık kontrol sonuçlarına göre ise; yıllık periyodik kontrol yapılan toplam 5 bin 74 asansörün, 669 adedi yeşil, 585 adedi mavi, 169 adedi sarı, 3 bin 629 adedi ise kırmızı etiketli olduğu tespit edildi. 8 aylık dönemde kontrolü yapılan asansörlerin yüzde 71’i kırmızı etiketli. 2018 yılında İl Müdürlüğümüze ALO-130 şikayet hattı üzerinden 33, CİMER üzerinden 19 asansör şikayeti başvurusu yapıldı. Yapılan şikayetler, İl Müdürlüğümüz Piyasa Gözetimi ve Denetimi personeli tarafından yerinde denetlendi" diye konuştu.
SORUMLULUK ALMAYANLAR CEZA YİYİYOR
Asansörlerde kimlik numarasına geçildiğini ve numara ile birlikte takip edildiğini ifade eden Altunsoy, "Asansörler için garanti belgesi zorunluluğu var. Bakım firmalarında da mühendis istihdam edilmesinin şart. Bina yöneticilerinin asansörlerinin bakımını yaptırdıkları firmaların yetki belgesi olup olmadığını sorgulamaları, yetki belgeli firmalara yaptırmaları ve mutlaka bakım sözleşmesi imzalamaları gerekiyor. Yönetmeliğin dışında 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda da düzenleme yapılarak; asansörlerin güvenli olarak kullanılmaları, düzenli olarak aylık bakımlarının yaptırılması ve yılda bir defa yıllık periyodik kontrollerinin yaptırılması sorumluluğu bina sorumlularındadır. Bina yöneticisi bulunmayan binalarda her bir kat maliki sorumludur. Yıllık kontrol sonrası kırmızı etiket alan asansörün kesinlikle kullanılmaması ve yönetici tarafından kullandırılmaması gerekir. Ayrıca 30 gün içerisinde güvenli hale getirilerek takip kontrolünün yaptırılması gerekir. Son olarak Asansör İşletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği ve Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile bina yöneticileri ile yöneticisi olmayan binalardaki kat maliklerine çok önemli sorumluluklar yükleniyor. Bina yöneticileri ile yöneticisi olmayan binalardaki kat malikleri; asansörlerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla yetkili bir asansör montaj ya da bakım firması ile bakım sözleşmesi imzalayarak; ayda bir kez bakımını, yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan ve bakım ve periyodik kontrol ücretlerinin ödenmesinden sorumludur. Yine bina yöneticileri; engellilerin erişebilirliği için asansörün sürekli olarak çalıştırılmasını sağlamak, asansörle ilgili herhangi bir tehlikeli durumu asansör monte eden veya onun yetkili servisine iletmek ve söz konusu asansöre asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından müdahale edilene kadar gerekli güvenlik tedbirlerini almakla sorumludur. Ayrıca asansör kontrolü neticesinde asansöre yapıştırılan etiketleri ve kendisine teslim edilen rapor ve belgeleri korumakla yükümlüdür. Bina yöneticileri, binalarında bulunan asansörlerin güvenli kullanılmasından sorumludur. Engellilerin erişimi için asansörün güvenli bir şekilde çalıştırılmasını sağlamak zorundadır. Yıllık kontrollerini zamanında yaptırmalarını ve kırmızı etiketli asansörleri kesinlikle kullandırmamaları gerekir. Son zamanlarda A tipi muayene kuruluşları tarafından İl Müdürlüğümüze bina yöneticilerinin yıllık periyodik kontrol yaptırmak istemedikleri yönünde şikayetler geliyor. Yıllık periyodik kontrol işleminin asansörlerin güvenli olduğunun kontrolü için çok önemlidir. Müdürlüğümüzce yapılan denetimlerde, bina sorumluları tarafından yukarıda belirtilen sorumlulukların yerine getirilmediğinin tespit edilmesi halinde idari para cezası uygulanmaktadır" şeklinde konuştu.
Son Güncelleme: 13.09.2018 19:09
Kontrol olması güzelde bu artıbel firması olan şeyleri de yok yazıp kırmızı etiket vuruyor. Birde bu firmaların yaptığı işi kontrol eden olsa da vatandaşa yaptıklarını görseler.
Olay tamamen duygusal, ticari yani! Kontrol firmaları ve asansör firmalarınına çalışan bir uygulama, insan sağlığı ve güvenliği hikaye! Yeşil etiketimiz, her yıl kırmızıya dönüyor, üstelik yeni bina, bina ruhsat alırken buna bakılmıyor mu? Ayrıca resmi vb binalardaki asansörlerde bu uygulama neden göz ardı ediliyor?
BELEDİYE EVLERİNDEKİ ÜST GEÇİTİN ASANSÖRLERİ TAM MANASIYLA GÜVENLİK STANDARTLARINA UYMUYOR BUNDAN ÖTESİ VARMI?
bizim asansör 2017 de yapıldı yeni bina,şimdi kırmızı vurmuşlar,asansörleri sürekli sorunlu gösteriyorlar ki rant devam etsin,bu kontroller layıkı ile yapılır ise çok güzel bir şey ama burası Türkiye 1 sene önce yeşil olan asansörümüz de ne olabilir de kırmızı olur ki,yeşil vuranda onlar kırmızıya çeviren de onlar yeni rant kapımız hayırlı olsun ülkem....
Kuzey yildizi tokilerde kirmizi etiket vaaar napalim tabana kuvvvet cikalim merdivenleri
Bir yıl önce yeşil etiket yapıştıran firma, nasıl oluyor da bir yıl sonra, maviyi sarıyı atlayarak kırmızı etiket yapıştırıyor? Yaptığı işe GARANTİ vermiyor mu? Öyleyse garanti veren firmaya işi yaptırmakta fayda var. Aksi taktirde '' düzen kurulmuş'' demekten kendimi alamayacağım.