Çevre ve Şehircilik Samsun İl Müdürlüğü çevre kirliliğinin önlenmesi, çevre duyarlılığı için farkındalık oluşturulması ve kaynakların verimli bir şekilde yönetilmesi amacıyla uygulamaya başlanan plastik poşetlerin usul ve esaslara uyulup uyulmadığına ilişkin denetimler yapılacak.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Salih Sağır yaptığı açıklamada, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından; çevre kirliliğinin önlenmesi, çevre duyarlılığı için farkındalık oluşturulması ve kaynakların verimli bir şekilde yönetilmesi amacıyla uygulamaya başlanılan plastik poşetlerin satış noktalarında vatandaşlara ücretli olarak verilmesi ve Bakanlığımızın belirlemiş olduğu usul ve esaslara uyulup uyulmadığına ilişkin denetimler yapılacaktır. Satış noktalarının plastik poşetlere yönelik uygulamaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İl Müdürlüklerimizce denetlenmekle birlikte konusuna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak denetimlere de konu edilebilmektedir” dedi.
AMAÇ KISITLAMAK
“Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar” gereği satış noktaları plastik poşetleri 25 kuruşa satacağını, daha az veya daha fazla bir ücret uygulanamayacağını hatırlatan Salih Sağır, “30 Haziran’dan itibaren ücrete tabi plastik poşetlerin; barkodlu olarak sunulması zorunludur. Çift kat kalınlığı 40 mikron ve üzerinde olmak zorundadır. İstisnai hükümler hariç (açık gıda hijyeni ve eczanelerde sadece ilaç için kullanılan) çift kat kalınlığı 40 mikron altında olan plastik poşetler ücretli veya ücretsiz olarak verilemez. En az bir yüzeyinde çevreci slogan ve Sıfır Atık logosu kullanılır. Plastik poşetlerde yer alan satış noktalarının marka ve logoları poşetin tek yüzeyinin (sap hariç) alanının yüzde yirmisini geçemez. İstemesi halinde plastik poşetin her iki yüzünde de belirtilen çerçevede kullanılabilir. Sıfır atık logosu Bakanlık web sayfasından temin edilen haliyle veya poşet rengine bağlı olarak görünür olması şartıyla tek renk olarak kullanılır. Bakanlığımız denetimleri ile birlikte, gerek Hazine ve Maliye Bakanlığı gerekse de Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetim ve incelemelerde; ücrete tabi plastik poşet satışı yaptığı halde bildirim ve beyanda bulunmayanlara, (bildirim ve bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 18.037 Türk Lirası idarî para cezası verilir.) Ücrete tabi plastik poşetleri ücretsiz olarak verdiği tespit edilenlere, (plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 12,37 Türk lirası idari para cezası verilir.) Ücrete tabi plastik poşetleri promosyona ve/veya kampanyaya tabi tutmak sureti ile ücretsiz olarak verdiği tespit edilenlere, bakanlığımızca plastik poşetler ile ilgili belirlenen usul ve esaslara riayet etmediği tespit edilen satış noktaları hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında idari işlem tesis edilecektir. Plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulaması ile amaç yasaklamak değil, kısıtlamaktır. Hedeflerimiz; 2018 yılında 440 adet/kişi olan kullanım değerini, 2019 yılı için 90 adet/kişi, 2025 yılı için 40 adet/kişiye indirgemek ve Avrupa Birliği değerlerine ulaşmaktır” diye konuştu.
yollar pislikten geçilmiyor. yollar ı kirletenlere ilk önce ceza yazılsın.
Bakanlık ve belediye ilk önce gidip Samsunspor tesislerinin oradaki mert ırmağının denize döküldüğü alana çağre bulmalı.30 yıldır çağre bulmuyorlar. Ben artık bunun bilinçli yapıldığını düşünüyorum. Piazzanın ordan geçerken buram buram lağım kokusunu hiç bir yetkili almıyormu Allah’ınızı severseniz. Rezillikten başka birşey değil. 2 yıl evvel uluslararası organizasyon oldu sayın Yusuf Başkan çevre kirliliği diye milletin tabelalarını indirdi, acaba mert ırmağının oradaki koku neyin kirliliği.o koku gidene kadar kimseye ben ve çevremden oy felan yok.
Ben daha yeni şikayetçi oldum çevre kirliliği gelin Salıpazarı Yaykın MH ki işçilerinin bakın lağım kapı pencere açamiyorum bekliyorum guya
İşiniz hep hikaye çevre il müdürlüğü, fotoğraflarla inşaatlardan kalan çöp yığınlarını gösterdim, zahmet edip de bi kişi gelip bakmadı bile!
Sayın çevre il müdürlüğü. Günsan san sitesinde su giderine motor yağı döken insanların videolarını çektim. Şikayet için sizi aradım. Beni birine yönlendirdiler. O da zabıtaya yönlendirdi. Ben de Allah belanızı toptan versin dedim lanet okudum. Sokağa elimdeki kağıdı bile atmayan biriyim. İçime sindiremiyorum. 50 mikronluk poşetin peşinde seferber oldunuz. Hayırlı kazançlarınız olsun
Hergün plastik şişelerde satılan sular ne olacak? Onlar çevreyi kirletmiyor mu?