banner388
banner390
banner408

Samsun'da Milli Mücadele Konferansı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) Karadeniz'de Milli Mücadele Konferansları'nın ilki düzenlendi. Başbakanlık Atatürk Kültür, Türk Tarih Kurumu (TTK) ve Tarih Yüksek Kurumu'nun iş birliği ile düzenlenen Karadeniz'de Milli Mücadele Konferansları ilk etkinliğine Samsun OMÜ ev sahipliği yaptı.

Samsun'da Milli Mücadele Konferansı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) Karadeniz'de Milli Mücadele Konferansları'nın ilki düzenlendi. Başbakanlık Atatürk Kültür, Türk Tarih Kurumu (TTK) ve Tarih Yüksek Kurumu'nun iş birliği ile düzenlenen Karadeniz'de Milli Mücadele Konferansları ilk etkinliğine Samsun OMÜ ev sahipliği yaptı.

02 Mayıs 2018 Çarşamba 20:18
Samsun'da Milli Mücadele Konferansı

Samsun Haber-Samsun Valisi Osman Kaymak, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, akademisyenler, organizasyonu düzenleyen kurumların temsilcileri ile öğrencilerin katıldığı konferans OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

SAMSUN'UN ARDINDAN TRABZON VE RİZE

Samsun'un OMÜ'nün ilk konferansa ev sahipliği yapığı etkinliğin devam 3 Mayıs'ta Trabzon ve 4 Mayıs'ta Rize'de yapılacak. Konferansın amacı; konu ile ilgili bilim insanlarının bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunması ve Milli Mücadele döneminde yaşanan olayları tüm yönleriyle birlikte ortaya koymak ve tarihimizle ilgili çarpıtma ve karalamaları ulusal, uluslararası kamuoyuna sunmaktır.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunulmasının ardından Milli Mücadele ile ilgili TTK'nın hazırladığı tanıtım ve bilgilendirme videosu katılımcıların seyrine sunuldu.

SAMSUN, İSTİKLAL HARBİ'NİN TEMELİDİR

TTK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık açılış konuşmasında, "O yılların en köklü Millî Mücadele kahramanları Karadeniz’den çıkmıştır, bununla birlikte Karedeniz İstiklal Harbi’nde en fazla şehit veren bölgelerden biri olarak göze çarpmaktadır. Atatürk de Pontus Rum çetelerinin faaliyetlerini yakından takip etmiş ve bu çetelerin âdeta listesini çıkartmıştır. Dolayısıyla Atatürk’ün 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkışında bir anlam olsa gerek. Millî Mücadele rastgele oluşan bir hareket değildir. İstiklal Harbi’nin kalbinin nereden attığını göstermektedir. Katılım gösteren herkese teşekkürlerimi sunuyorum” sözcüklerini kaydetti.

Sözü Güray Kırpık'tan devralan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, "Millî Mücadele döneminde neler yaşandığını, ne oyunlar oynandığını, bir milletin başına ne çoraplar örülmeye çalışıldığını bilmek hakikaten önemli zira bu tür oyunlar ve senaryoların tuzağına tekrar düşmemeliyiz. Türk milleti, tarihte nice kahramanlıklara imza atmış ve nice kahramanlar çıkarmış bir millet ama hep bir kahraman çıkarmak mecburiyetinde kalmış olmak, hep oyunlara gelip son anda nice şehitler vererek bundan kurtulmak da bu milletin yazgısı olmaktan çıkmalı. Artık bizler hem kendi gerçeğimizi hem de dünya gerçeğini bilmeliyiz ki güçlü bir millet olarak bu oyunların üzerimizde oynanmasından kurtulalım. Geleceğimizin teminatı olan sevgili gençlerimizin de bu gerçekleri çok iyi idrak edeceğini biliyoruz. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Millî Mücadele’nin tüm kahramanlarına, şehitlerimize ve gazilerimize minnettarız. Allah bize o günleri bir daha yaşatmasın, bizleri güç-kuvvet ve birlik içerisinde tutmayı nasip etsin" ifadelerini kullandı.

GEÇMİŞİMİZİ UNUTMAMALIYIZ

Daha sonra Samsun Valisi Osman Kaymak geçmişin unutulmadan geleceğin inşa edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu anlamda tarihimizi çok iyi okuyup tahlil etmeliyiz. Bilimin ve teknolojinin de imkânlarından yararlanarak tarihî gerçekleri gözler önüne seremezsek bu tür asılsız iddialarla tekrar karşı karşıya kalabiliriz. Bugün burada saygıdeğer akademisyenlerimiz de Karadeniz’de Pontus çetelerinin nasıl faaliyet gösterdiklerini ayrıntıları ile paylaşacaklar. Arkadaşlar onların bu davası bitmedi. Türkiye Cumhuriyeti’ni zayıf gördükleri her an tekrar bu iddialarını gündeme getirebiliyorlar. Bizler tarihi ile iftihar eden bir milletiz, o nedenle tarihçilerimize çok iş düşüyor. Gençlerimizi bu bilinçle yetiştirmek hepimizin görevi. Böylesine yararlı ve önemli konferanslara imza attıkları için TTK’ya ve ev sahibi Üniversitemize çok teşekkür ediyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının bitmesinin ardından Oturum Başkanı Prof. Dr. Kaya Tuncer, Milli Mücadele kararının İstanbul'da alınıp Samsun'da uygulanmaya musait olduğunu ifade ederek, "Mustafa Kemal Paşa Samsun’a ayak bastığında düşüncelerini olgunlaştırma fırsatı bulmuştur. Samsun bu sebeple Millî Mücadele’nin başlangıç şehridir ve bu kimliği ile ‘Millî Mücadele Şehri’ olmalıdır. Millî Mücadele aynı zamanda Anadolu’nun Müslüman kimliğini koruma mücadelesidir. Bu mücadele başarılı olmasaydı şu an Samsun, Pontus Rum Devleti’nin başkenti olacak, semalarda ezan sesleri yerine çan sesleri yankılanacaktı. Günümüzde de Türk milleti olarak yeni bir mücadele veriyoruz. Fırat Kalkanı ve Afrin Operasyonları bu mücadelenin askerî boyutunu, FETÖ ve 15 Temmuz darbe girişimi ile mücadele ise siyasi boyutunu oluşturmaktadır. Tarihten çıkardığımız dersle ve milletimizden aldığımız cesaretle günümüz dünyasında parçalanmak istenen Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milletini inşallah daha da güçlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Daha sonra konferansla ilgili sunumlar yapılırken, kapanışta temsilcilere adlarının yazılı olduğu fidan sertifikası hediye edildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.