Türkiye’nin Karadeniz’e ilk açılış kapısı olan Havza ilçesinde yatırımlar devam etmekte. İlçenin merkezi ve mahalleleri arasında ulaşım problemlerini kalıcı bir şekilde ortadan kaldırmak için yoğun olarak çalışma ya Samsun’un Büyükşehir Belediyesi’nin Fen İşleri Daire Başkanlığı Havza Şube Müdürlüğü, 24. ayda 30 mahallede toplam 40 km beton yol, 14 mahallede toplam 18 km sıcak asfalt yol ve 5 mahallede ise 12 km sathi yol olmak üzere toplam 70 km yol yaptılar. Yol yapımı çalışması için toplamda 40 milyon TL para ödendi.
Bir tek 2016 yılında 13 mahallede yapmış olduğu 20 kilometrelik yol yapımını tamamlamış olan Havza’nın Fen İşleri Müdürlüğü, 14 mahallede çalışmalarını devam ettiriyor. Bunun yanı sıra müdürlük, Bekdiğin Mahallesinin çıkışında ve Yukarı Yavucak Mahallesinin geçişinde parke yolu ve kaldırımı, Dereköy’deki meydan çalışmasına ise yakın zaman içinde başlanacak. 2016 ise 2018 yılların da ilçede yol yapımı, bakım onarım çalışması, asfalt bakımı ve onarımı , Ata Yolu’nda Kemer Köprü yapılması için 18 milyon TL’lik yatırım yapılacaktır.
’’KÖPRÜ YAPILIYOR’’
Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’dan başlatmış olduğu Milli Mücadele’nin ilk esrarengiz yolculuğu gün ışığına çıkarmaya çalışmış olan Samsun’un Büyükşehir Belediyesi, Havza’dan Amasya’nın sınırına kadar 2,5 kilometrelik tarihi yolu korumaya alıp gelecek kuşaklara aktarmayı hedeflemekte. Güzergah üstündeki kültürel eserleri
turizm ögesi haline getirebilmek amacı ile Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Havza-Suluova’daki beton yol çalışmaları tamamlandı. İhalesi yapılıp inşaatı devam etmekte olan Atayolu Kemer Köprüsü’nde çalışmalar bütün hızı ile sürüyor.
Turizmin en önemli öğesi olacak olan projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunmuş olan Samsun’un Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Milli Mücadele senesinde kurmayları ile beraber 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastıktan hemen sonra 25 Mayıs 1919’da Havza’ya gelip, Milli Mücadele’ye ilişkin çalışmasını orada yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a gelmesinden Amasya’ya geçişine kadar bütün süreçlerde kullanmış olduğu gerçek yol, maalesef ki korunamayarak, hiç tanıtılamadı. Bu sebep ile Ata Yolu Rotası’nı koruyarak hem günümüz vatandaşlarına hem de gelecek olan yeni nesillere tanıtabilmek, anlatmak ve bu mirası bırakabilmek için çalışmalar başladı. Uzun süredir Ata Yoluyla ilgili yoğun mesai harcamaktayız. Güzergah üstünde bulunan menfez, köprü, han, sanat yapısı ve o 1919’dan günümüze ulaşmış olan konut kalıntısını tespit edip, kültürel ve doğal yapının korunabilmesi ve turizme açılabilmesi için çalışma yürütüyoruz. Milli Mücadele’de ilk güzergahını doğal hali ile koruyarak turizme kazandıracağız.” dedi. Tarihi olan Ata Yolu Projesi ve rota üstündeki menfez, köprü, han, sanat yapıları ile o günden kalmış olan bina kalıntılarının doğal dokusu bozulmadan kalabilmesi için yol güzergahını korumaya almayı amaç edindiğini ifade eden Başkan Yılmaz, “Kısaca Ata Yolu rotasını, güzergah üstünde bulunan kültürel değerlerin korunabilmesinin yanı sıra turizm ögesi haline getirmek için uğraşıyoruz. Bu sebeple yol güzergahında bulunan 5 Göz Un Fabrikası’nın tarihini anlatacağız. 8 Göz Un Fabrikası ile bu fabrika sınırı içerisinde bulunan Bayram Çonoğlu Evi'ni de korumaya alacağız” ifadelerini kullandı.
’’KÖPRÜ AÇILIŞI YAKINDA’’
Mustafa Kemal Atatürk’ün makam aracı olarak kullanmış olduğu otomobilin orjinaline yakın olan aracın yaptırıldığını hatırlatan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, Ata Yolu Köprüsü’nün yapımı bittiği zaman açılışta ilk geçişi bu araçla yapacaklarını belirtti. Başkan Yusuf Ziya Yılmaz,
“Ata Yolu Kemer Köprüsünün inşaatı devam ediyor. Büyük bölümü tamamlandı. Ayın sonunda tamamıyla bitmiş olacak. Tarihi bu yolu birbirine köprüler ile bağlamış olacağız. Açılıştan sonra ilk geçiş de Büyük Önderimizin makam aracının çok benzeri ile yapılacak. Bütün bu çalışmalar ve yatırımların sebebi ise hem tarihi mirasa sahip olmak hem de Milli Mücadele’nin ilk yolculuğu olarak turizm öğesi halinde olmak. Emeği geçen bütün herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.