banner388
banner390
banner408

Samsun'da santral iddialarına firmadan yanıt! Termik değil biyokütle enerji santrali 

Samsun'un Çarşamba Ovası'na termik santral yapılacağını iddialarını gündeme getirmiştik. İddialar ile ilgili Oltan Enerji'den basın duyurusu yapıldı. 

Samsun'da santral iddialarına firmadan yanıt! Termik değil biyokütle enerji santrali 

Samsun'un Çarşamba Ovası'na termik santral yapılacağını iddialarını gündeme getirmiştik. İddialar ile ilgili Oltan Enerji'den basın duyurusu yapıldı. 

18 Eylül 2019 Çarşamba 19:20
Samsun'da santral iddialarına firmadan yanıt! Termik değil biyokütle enerji santrali 

Çarşamba Ovası'na termik santral yapılacağı iddiaları gündeme oturmuştu. İddialar üzerine açıklama yapan Oltan Enerji, bölgeye büyokütle enerji santrali yapılacağını duyurdu. 

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Samsun’un Çarşamba ilçesinde kurmakta olduğumuz Biyokütle Enerji Santrali hakkında son günlerde kamuoyu ve özellikle de sosyal medyada son günlerde yer alan eksik ve yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak amacıyla bu bilgilendirmelerin yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

BİYOKÜTLE ENERJİ NEDİR?

Biyokütle ile elektrik üretimi farklı organik atıkların yakılması sonucu ortaya çıkan  ısı ile elde edilir.
Enerjinin çevresel kirliliğe yol açmadan sürdürülebilir olarak sağlanabilmesi için kullanılacak kaynakların başında ise biyokütle enerjisi gelmektedir.

Biyokütle enerjisi yüksek ve yenilebilir bir kaynak olması her yerden elde edilebilmesi, özellikle kırsal alanlar için sosyo ekonomik gelişmelere yardımcı olması nedeniyle uygun ve önemli bir enerji kaynağı olarak görülmektedir.

Biyokütle enerjiyi elde etmek için hammadde olarak tarımsal ve orman ürünlerinin yanı sıra, bu ürünlerin işlenmesi ile elde edilen yan atıklarda kullanılmaktadır. 
Her yıl anız yakılması neticesinde tarım arazilerinde ciddi verim kayıpları ve hava kirliliği oluşmaktadır. Anız olarak yakılan ayçiçeği, mısır, çeltik sapları biyokütle enerji santralleri ile aile ve ülke ekonomisine kazandırılmakta, tarımsal verim arttırılarak çevresel kirliliğinde önüne geçilmektedir.

Biyokütle enerji santralleri ile anız yakılmasının önüne geçildiğinde, tarım arazilerinde yüzde 10 verim artışı sağlanırken, aynı zamanda toprak canlılarının da yaşamasına imkan tanınacaktır.

TERMİK SANTRAL DEĞİLDİR

Biyokütle enerji santrallerinin termiklerle uzaktan yakından ilgisi bulunmamaktadır. Aksine çevre dostu olarak ve yenilebilir enerji santralleri olarak da tüm dünyada tanımlanmaktadır.

Avrupa Birliği ülkelerinde karbon sertifikasyonu kapsamında biyokütle enerji santralleri termik ve fosille çalışan enerji santrallerine göre, çevre dostu teknolojileri sahip olması nedeniyle sera gazı salınımını da azalttığı için yapımları desteklenmektedir.

ÇARŞAMBA BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ

Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı  Eğercili Mahallesi lojistik merkez düşünülerek etraftaki il ve ilçelerde bulunan fındık kabuğu, fındık zurufu, kavak dalı, kavak kökleri, çeltik sapları, çeltik kavuzu, bahçe budama atıkları, mısır ve ayçicek sapların toplanmasını ile anız yakımının önüne geçilecek, toprak verimliliğinin arttırılması sağlanacak ve biyokütle enerji santralinde elektrik enerjisine dönüştürülerek ülke ekonomisine kazandırılacaktır.

Samsun-Çarşamba ilçesi ve komşu ilçelerdeki çiftçiler düşünüldüğünde yaklaşık 20 bin üreticiye bu atıkların satın alınması ile doğrudan ek gelir sağlanarak ciddi bir kırsal kalkınma hamlesi gerçekleştirilecektir.

Satın alınacak tarımsal ve orman ürünleri atıkları ile bölgeye her yıl yaklaşık 100 milyon TL doğrudan gelir desteği sağlanmış olacaktır.
Ülkemizin enerji açığının kapatılmasında yerli, yenilebilir ve temiz enerji üretimi ile model bir proje ortaya konacaktır.

Temiz enerji ile yıllık 189 bin MWh elektrik üretilecektir. Yaklaşık 90 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacaktır. Proje kapsamında yatırım döneminde 250, işletme döneminde ise yaklaşık 100 kişilik istihdam sağlanacaktır.
Samsun-Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali atık ısısından yaklaşık 50 dekar alanda modern sera kurulumu yapılarak 50 bayan personel istihdamı ile tarım üretim gerçekleştirilecektir.

Enerji santrali 2021’in başında üretime geçecektir.

ÇORUM-MECİTÖZÜ ÜRETİMDE

Oltan-Köleoğlu Enerji ilk biyokütle santralini Çorum’un Mecitözü ilçesinde kurmuş ve 2018 yılında üretime geçirmiştir.

AFYON EBER 2020’DE ÜRETİME GEÇECEK

Afyon’un Çay ilçesinde kurulmakta olan Eber Biyokütle Enerji Santrali 2020’nin başında üretime geçecektir. Çarşamba’da kurulacak olan santral ile aynı kapasiteye sahip santralde Eber gölündeki atıl sazlıklar da kullanılacaktır."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mesut 2019-09-19 09:20:35

O zaman gitsin Trabzona kursun santralini. Memlekette hayvan yemini, samanı dışarıdan alıyoruz. Var olan samanımızıda yakıp yok ediyoruz. Bu ne iş, ne yapılmaya çalışılıyor?

Avatar
mert 2019-09-19 11:43:48

Bundan duman çıkmayacak mı?? Neden gidip kendi memleketiniz olan trabzona KURMUYORSUNUZ??

Avatar
adalet 2019-09-19 10:29:20

Başka yer mi yok taşı eksen ürün verecek altın değerinde ovaya yapıyorsunuz.
Bu şirket işletmelerini italyan ferrero'ya satıp fındık üreticisi ve ülkesine ihanet eden Oltan değildir umarım.

Avatar
serkan 2019-09-19 14:17:19

o zaman git yomrada kur şehrine memleketine hayrın dokunsun neden samsunu seciyorsun

Avatar
fatih oflaz 2019-09-18 23:23:29

Büyükorhan ilçesinin Karaağız köyünde yapılması planlanan ancak köy halkı tarafından yapılmasına karşı çıkılan biyokütle enerji santrali hakkında Prof. Dr. Kayıhan Pala, "Biyokütle termik santralleri son zamanlarda hem ülkemizin hem de Bursamızın gündeminde. Bursa'da da Büyükorhan ilçesinin Karaağız köyünde böyle bir biyokütle termik santral yapılmaya çalışılıyor" dedi. Biyokütle termik santrali hakında toplumun çok fazla bilgi sahibi olmadığının altını çizen Prof. Dr. Pala, "Biyokütle denildiğinde çekirdek kabuğu yakılmasından, sanayi atıklarının yakılmasına kadar geniş bir çerçevede enerji üretmek için kurulmuş tesislerden söz etmemiz gerekir. Özellikle bu tesisler enerji üretirken yakmaya dayalı bir süreçte bu enerjiyi üretecek olduklarında bütün dünyada yapılan araştırmalar bazı sıkıntıların ortaya çıkabildiğini göstermektedir" sözlerini kullandı.

Başlıca sorun hava kirliliği

Yapılması planlanan enerji santralinin başta hava kirliliği olmak üzere ve su kirliliğine yol açtığını belirten Prof. Dr. Kayıhan Pala, "Bu tesislere getirilecek biyokütlenin taşınması sırasında çıkan sorunlar ve çevre etkileri içerisinde olmak üzere. Bazı araştırmalar biyokütle termik santrallerinin, kömürlürlü ve doğalgazlı termik santrallerle karşılaştırıldığında kükürt dışındaki tüm temel hava kirleticilerinin kömür santrallerine oranla biyokütle termik santrallerinde daha fazla dış ortama salındığını ortaya koymuş durumda. Dolaysıyla biyokütle termik santralleri yapılmadan önce mutlaka çevresel etki değerlendirmesi ve buna ek olarak mutlaka bir sağlık etki değerlendirmesi yapmak gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Avatar
SerdarYılmaz 2019-09-19 09:24:52

Anızı tarlada yakarsan hava kirliliği yapıyor ama santralde yakarsan yaratmıyor. Hikaye anlatıyorsunuz.

Avatar
davut yazgan 2019-09-19 21:33:39

yeminlimisiniz Samsunu bitirmeye..alin projelerinizi ..cekip gidin buralardan ..

Avatar
Atay 2019-09-21 07:44:17

Nereye kadar yetecek ot saman duman ne olacak gece olunca kömür yanar filtre açılır kimseyi kandırmayın Allah aşkına