banner388
banner390
banner408

Samsun'da yarım asırdır saat tamirciliği yapıyor

Samsun'da 53 yıldır saat tamirciliği yapan 67 yaşındaki Şükrü Aydemir ve 60 yıldır saat tamirciliği yapan Bahri Felamur zamana direniyor.

Samsun'da yarım asırdır saat tamirciliği yapıyor

Samsun'da 53 yıldır saat tamirciliği yapan 67 yaşındaki Şükrü Aydemir ve 60 yıldır saat tamirciliği yapan Bahri Felamur zamana direniyor.

13 Temmuz 2018 Cuma 13:46
Samsun'da yarım asırdır saat tamirciliği yapıyor

Samsun haber - Eski dönemlerin en popüler mesleği olan saat tamirciliği teknolojinin gelişmesiyle birlikte unutulmaya yüz tuttu. Özellikle 10-15 TL'den satılan çin malı saatler sektöre ağır bir darbe vurdu. Çoğu vatandaş çin malı saatlere yönelince hayatlarını mesleğine adamış ustalar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geldi.

"TAMİR İŞLERİ AZALDI"

53 yıldır saat tamirciliği yapan 67 yaşındaki Şükrü Aydemir, “Ben çocuklarımı bu mesleği yaparak büyüttüm. 53 yıldır bu mesleği yapıyorum. Tam yarım asrı geride bıraktık. Allah ömür verirse 50 sene daha yaparım. Mesleğimi çok seviyorum. Ancak tabii zamanla bizim mesleğimiz de yok olma noktasına geldi. Bunun nedeni ise 10 liraya piyasaya sürülen Çin malı ürünlerdir. Vatandaşlar ucuz diye bu ürünlere yöneldi. Bizim tamir işlemleri de yok denecek kadar azaldı. 10 liraya aldığı saati vatandaş tamir ettirmek yerine çöpe atıp yenisini alıyor. Bizde zaten en düşük tamirat 10 lira tutuyor. Kaliteli işçilik yapılıyor. Bugünlerde bu mesleğe ilgi duyan gençleri de bulmak çok zor. Şimdiki gençler tamirat işlerinin yüzüne bakmıyor. Rahat iş arıyor. Hal böyle olunca çalıştıracak çırak da bulamıyoruz. Yıllarca çıkarsız çalıştık. Samsun’da bu işi yapan en eski esnaflardan biriyiz. Biz de artık mesleğin son demleriyiz. Ancak gençlerin bu mesleğe sahip çıkmasını isterdim. Bu meslek tamamen yok olacaktır diyemeyiz ama alttan kimse yetişmediği için çok yıpranacaktır” dedi. 


Teknolojinin meslekleri öldürdüğünü ifade eden 60 yıllık saat tamircisi Bahri Felamur “Çin malı saatler piyasaya sürüldü bunun yanın da bir de cep telefonları var. Cep telefonları hayatımıza yerleşmeye başladığında saatlere olan ilgi azaldı. Şimdi kimse saat takmıyor. Cep telefonundan saati takip ediyor. Almak isteyen de 10 liraya gidip Çin malı saat alıyor. Bu da bizim mesleği oldukça yıprattı. Biz Samsun’un en yaşlı saat ustalarıyız. Bizden sonra da bu işi yapacak kimse yok” diye konuştu.


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.