Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Yücel Yüce, tüm dünyada olduğu gibi küresel iklim değişikliğinden Türkiye'nin de payını aldığını dile getirdi. Bu nedenle sıcaklıklarda ve deniz suyu sıcaklıkların da değişiklikler olduğunu belirten Yüce, “Hava kütleleri hareket ettiği yüzeylerden etkilenen bir özelliğe sahip. Hava kütlesinin fiziksel özellikleri okyanus yüzeylerinden ve büyük kara yüzeylerinden etkilenmektedir ve birbirlerini etkilemektedirler. Dolayısıyla iklim değişikliği nedeniyle eğer bir ısınma varsa bu da hava kütlesi, deniz ve kara yüzeylerini ısıtacağından böyle bir etkileşim söz konusudur. Deniz yüzeylerinin de buna paralel olarak ısınıyor olması da gayet normal. Ama bu o kadar abartılacak bir konu değildir. Meydana gelen hadiselerin tamamı deniz yüzeylerindeki sıcaklık artışına bağlamak doğru değil” dedi.
"Son 48 yılda Karadeniz'in ortalama deniz suyu sıcaklığı 15,2 derece"
1970-2018 yılları arasındaki deniz suyu ortalama sıcaklıkları hakkında bilgi veren Yüce, “Son 48 yılda Karadeniz'in ortalama deniz suyu sıcaklığı 15,2 derece. En sıcak yıl 2018 yılında 16,5 derece ile ölçüldü. En soğuk yıl ise 1987 yılında 13,8 derece olarak ölçüldü. Bahsedildiği gibi Karadeniz deniz suyu ortalama sıcaklıklarında ani bir sıcaklık artışı söz konusu değil. Karadeniz'de 1999-2008 yılları arasında deniz suyu sıcaklığı ortalaması 15,5 derece iken, 2009-2018 yılları arasındaki ortalama ise 16 derecedir. Yani 0,5 derecelik bir artış söz konusu. 1970-2018 yılı arası yani 48 yıllık ölçümler neticesinde Karadeniz'de Haziran ayı ortalama sıcaklığı 18,9 derece olarak ölçülmüş. Samsun'da ise Haziran ayında deniz suyu sıcaklığı ortalaması hem 2018 hem de 2019 yılında 23 derece ortalama sıcaklığa sahip. Yani Samsun 4 derece Karadeniz'e göre daha sıcak” şeklinde konuştu.
"Deniz suyunun ısınması selin nedenlerinden bir tanesi"
Yapılan değerlendirmelere göre son 48 yılın en sıcak Haziran ayını yaşadıklarını dile getiren Yüce, “48 yıllık ortalamaya baktığımız zaman 21,3 derece iken 2019 yılı Haziran ayının ortalaması sıcaklığı 23,4 derece olarak gerçekleşti. Yani 2,1 derecelik bir artış söz konusu. Bu artışa bağlı olarak atmosferin üst kesimlerinde meydana gelen serin hava neticesinde daha fazla şiddetli sağanak yağışların görülmesine sebep olmakta. Bu sağanak yağışların neticesinde de taşkın ve seller meydana gelebilmekte. Can ve mal kaybı yaşanabilmekte. Geçtiğimiz günlerde Trabzon'da meydana gelen sel de bunun bir neticesi olarak konuşabiliriz ama tamamen tüm olayları da buna bağlamak doğru olmaz” şeklinde konuştu.
Sıcak havalarda dışarıya çıkma konusunda vatandaşlara da tavsiyelerde bulunan Yüce, vatandaşların gün içerisinde 11.00-17.00 aralarında dışarı çıkmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.