banner388
banner390
banner408

Samsun Valisi müjdeyi verdi: O tesis kurulacak

Samsun Valisi İbrahim Şahin, Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Samsun’da tarımla ilişkisi olan kurumlar arasında düzenlenen Tarım İl Koordinasyon toplantına katıldı.

Samsun Valisi müjdeyi verdi: O tesis kurulacak

Samsun Valisi İbrahim Şahin, Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Samsun’da tarımla ilişkisi olan kurumlar arasında düzenlenen Tarım İl Koordinasyon toplantına katıldı.

08 Mayıs 2017 Pazartesi 15:57
Samsun Valisi müjdeyi verdi: O tesis kurulacak

Samsun Haber: Samsun Valisi İbrahim Şahin, Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Samsun’da tarımla ilişkisi olan kurumlar arasında düzenlenen Tarım İl Koordinasyon toplantına katıldı. Toplantıda Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, Tarım İl Koordinasyon toplantısı hakkında açıklamalarda bulundu.


Toplantıda konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Öncelikle tarım ile ilgili böyle bir ilk koordinasyon toplantısının yapılması isabet olmuş. Samsun’da çok önemli iki ovamız var. Birisi batımızda Bafra Ovası, doğumuzda Çarşamba Ovası. Bizim bu ovalarımızı daha verimli nasıl kullanırız hakkında kafa yormamız lazım. Bafra Ovasında daha verimli, düzenli ve etkin bir tarım yapılıyorken Çarşamba ovası için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Çarşamba ovasında yoğun bataklıklar, kavak ağaçları ve fındık ekimi söz konusu. Biz ilimiz Dereköy mevkiinde Ağız Sütü Üretim Tesisini kuracağız. Bununla ilgili bütün girişimler bitti, ihale süreci başladı.
 
Değerli Arkadaşlar; Çokça toplantı yapılıyor ama toplantı olmadan da olmuyor. Bir koordinasyon sağlamamız gerekiyor. Koordinasyon sağlayamazsak bir başıboşsuzluk olur. Tarım denildiğinde Orta Anadolu’dan bakıldığında Orta Karadeniz'de Samsun'un aslında tarımı çok iyi işleyen, çok bilimsel bir şekilde yapan bir yer algısı var. Bu algıyı realiteye dönüştürmemiz gerekiyor. Çünkü bu güzel ovalarda hala iki yüzyıllık tarım yöntemleriyle yola devam etmenin akıl karı olmadığı kanaatindeyim. Çarşamba Ovasında veya Bafra Ovasında çok modern tarımla uğraşan aileleri ziyaret ediyorum. Kimi çiçekçilik yapıyor, kimi gül yetiştiriyor. Samsun nüfus hareketleri itibariyle çok şanslı illerden biri. Samsun göç alıyor, ama aynı zamanda göç veriyor. İyi bir yönlendirmeyle ve yönetmeyle Samsun’dan göçü engelleyip burada tutabiliriz. Nerede bir hareket varsa orada bir bereket vardır.
 
Bu koordinasyon toplantısında öncelikle kurumların kapasitelerini çok iyi tartmamız gerekiyor. Bu toplantılarda bir sinerji oluşturmamız gerekiyor. Bir araya gelip daha iyi tarımı Samsun’a nasıl tanıtırız. Samsun’daki tarımla ilgili bizler yapmamız gereken şeyleri belirlemeliyiz ki ciddi anlamda mesafe alalım. Samsun’dan diğer illere ve yurt dışına hangi tarım ürünlerini gönderirsek çok daha para kazanırız, ya da uzun süreli sürdürülebilir tarımsal ihracat yaparız. Bunlarla ilgili ciddi anlamda kafa yormamız gerekiyor. Bizim gerek tarımda, gerekse hayvancılıkta birkaç branşa dönmemiz gerekiyor. Bir tanesi çokça belki ürün üretmek, ikincisi organik ürünlere yönelmek ve organik ürün pazarları oluşturmamız gerekiyor. Üçüncüsü de iyi tarımla çiftçilerimize daha fazla para kazanabilecekleri yöntemleri göstermemiz gerekiyor. Ayrıca bir araya gelip kooperatif şeklinde çalışarak ürün üretmeyi sağlamamız gerekiyor. Ne yaparsak yapalım klasik tarımla mesafe almamız mümkün değil. Artık bu açığı başka ülkeler kapatıyor.


 
Türkiye’yi hep Tarım ve Hayvancılık ülkesi diye kandırdılar. Bunu biz İlkokulda, Ortaokulda ve Lisede kitaplarımızda hep böyle gördük ve okuduk. Batı ülkelerini de sanayi ülkeleri olarak okuduk. Burada limana bir gemi yanaştığında mısır veya buğday Amerika’dan geliyor. Peynir Hollanda’dan geliyor. Hayvan Almanya ve Hollanda’dan geliyor. Yani tarım ülkesiyiz ama tarım ürünleri ithal ediyoruz. Hayvancılık ülkesiyiz hayvan ve hayvan ürünleri ithal ediyoruz. Onun için bizim kendimizi Tarım ve Hayvancılık ülkesi gibi sınıflama yerine, biz hem Tarım, hem Hayvancılık, hem Sanayi, hem de Endüstri ülkesi olalım. Bu anlamda herkes üzerine düşen görevi yapsın. 
 
Benim bürokrat arkadaşlardan bir istirhamım var. Devletin sizlere biçtiği sınırlarda yetinmeyin. Bizlere biçilen görev alanı dışında fiili durum oluşturup çıkmamız gerekiyor. Bunu gerek eğitimle, gerekse size verilen görevleri yaptıktan sonra, şu an yaptığımız gibi enerjilerimizi biriktirip aynı istikamete bakmamız gerekiyor. Olmaz kavramını lugatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Her şey olur sadece imkansızlar zaman alır. Buna inanırsak biz bir sürü şeyi gerçekleştiririz. Bu toplantının yapılmasında emeği geçen, katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.” İfadelerini kullandı.

Vali Şahin’in konuşmalarının ardından toplantıya katılan resmi kurumların yetkilileri söz alarak görüşlerini dile getirdi. Toplantıda ayrıca, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Murat Güzel, Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Yusuf Demir ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri de yer aldı.

Son Güncelleme: 08.05.2017 15:59
Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsun
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.