banner388
banner390
banner408

Samsun’a gelen ünlü profesör o manzarayı yadırgadı

Kentleşme alanında Türkiye’nin duayen hocası Prof. Dr. Ruşen Keleş, “Samsun’u gezerken gördüğüm yüksek yapıları yadırgadım” dedi.

Samsun’a gelen ünlü profesör o manzarayı yadırgadı

Kentleşme alanında Türkiye’nin duayen hocası Prof. Dr. Ruşen Keleş, “Samsun’u gezerken gördüğüm yüksek yapıları yadırgadım” dedi.

07 Haziran 2017 Çarşamba 16:05
Samsun’a gelen ünlü profesör o manzarayı yadırgadı

Samsun Haber Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Gününü takip eden hafta kutlanan Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası kapsamında düzenlenen bir söyleşi için Samsun’a gelen kentleşme ve çevre politikalarını alanında Türkiye’de akla gelen ilk isimlerden birisi olan Prof. Dr. Ruşen Keleş, Samsun’da devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ve Samsun’daki kentleşmeyle ilgili gözlemlerini paylaştı.

“İnşaat Sektörüne Bağlı Gelişme Balonu Patlayabilir”

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkındaki görüşlerini açıklarken Türkiye iktisadi gelişiminin son 10-15 yılda tamamen inşaat ve emlak sektörüne bağlandığını söyleyen Prof. Dr. Ruşen Keleş, “Bu şüphesiz önemli bir gelişme. Ancak ekonomik gelişmenin sadece bundan ibaret hale getirilmesi Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülke için ekonomik açıdan ne anlama gelir? Benim bununla ilgili şüphelerim vardı başından beri. Sırf kentsel dönüşüme, konuta ve inşaata -bu sektöre- yatırımla ekonomiyi ayakta tutmak uzun süre gidemez. Balon patlayabilir. Başka ülkelerde de benzerleri görülmüştür” dedi.

“Samsun’daki Yüksek Yapıları Yadırgadım”

Türkiye’de tamamında sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarının eleştirilebilir birçok yönü olduğu belirten Keleş, yürütülen çalışmalarda ekolojik duyarlılık unsurlarının tamamen ihmal edilmiş olmasını özellikle vurgulamak istediğini söyledi. Keleş, “Ben Trabzonluyum, Trabzon’daki Boztepe ve arkasındaki tepeler 25-30 katlı binalarla adeta tahrip edilmiştir. Aynı tahribatı arkadaşlar gezdirdikleri esnada Samsun’da da gördüm. Bu yüksek yapılar yadırganacak ölçüdedir” diye konuştu.

“Afet Riski Taşımayan Alanlardaki Kentsel Dönüşüm Tahribata Neden Oluyor”

Keleş, kentsel dönüşüm gerekli olduğu şartlarda hangi amaçlarla yapılacağının belirli olduğunu söyleyerek;  “Zaten ilgili kanun,  Afet Riskli Alanlarda Kentsel Dönüşüm Kanunu adını taşıyor. Afet riski taşısın, taşımasın her yer kentsel dönüşüme sokulmak suretiyle –Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği dahil olmak üzere- büyük bir tahribat yapılmaktadır. Bunu doğru karşılamadığımı her fırsatta bildiriyorum, burada da bir kere daha söylemiş bulunuyorum” şeklinde konuştu.

Yasir BABA

Son Güncelleme: 08.06.2017 13:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.