banner388
banner390
banner408

Samsunlu vekil sordu: Bu krediler nereye gidiyor?

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılara ilişkin esnafın sesi oldu. Hancoğlu, "Eksik ve hatalı beyanla kimlere KOSGEB kredisi dağıtılıyor?" ifadelerini kullandı.

Samsunlu vekil sordu: Bu krediler nereye gidiyor?

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılara ilişkin esnafın sesi oldu. Hancoğlu, "Eksik ve hatalı beyanla kimlere KOSGEB kredisi dağıtılıyor?" ifadelerini kullandı.

05 Ekim 2018 Cuma 16:34
Samsunlu vekil sordu: Bu krediler nereye gidiyor?

Samsun Haber-CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Sayıştay'ın eksik ve hatalı beyanda bulunan binlerce işletmenin KOSGEB desteklerinden faydalandığını saptığını hatırlatarak, "Esnafımız, KOBİ'lerimiz bu haksızlığın hâlâ sürdüğünden şikâyet ediyor. Eksik ve hatalı beyanla hâlâ kimlere KOSGEB kredisi dağıtılıyor, derhal açıklansın" sözcüklerini kullandı.

Hancıoğlu, gerçekten ihtiyaç sahibi işletmelerin KOSGEB kredisinden yararlanamayıp onların yerine eksik veya hatalı beyanda bulunan işletmelerin destek aldığını ifade ederek durumu Meclise taşıdı.

KOBİ:'lerin yaşadığı sıkıntıları rakamlarla ifade eden Hancıoğlu, KOBİ'lerin Haziran ayı itibarıyla 646,1 milyar TL kredi borcu bulunurken, 30,6 milyar TL tutarındaki kredinin de takibe düştüğünü ifade ederek, "Kur ve faiz sarsıntısının yaşandığı şu dönemde, ülkemizin dört bir yanından iflas, üretim durdurma, toplu işten çıkarma haberleri peş peşe geliyor" diye konuştu.

2016'DA SAPTANDI

Sayıştay'ın KOSGEB'in yanlışını 2016 tarihinde saptadığını dile getiren Hancıoğlu, "Ancak başvuru sahibi birçok işletmeden, tüm şartları yerine getirdikleri halde desteklerden yararlanamama ve hak sahibi olamayacak işletmelerin destekleme programlarından faydalandırıldığına ilişkin şikâyetler artıyor" şeklinde konuştu.

KOSGEB'İN KÖTÜ SİCİLİ

Konuya ilişkin şikayetlerin yeni olmadığını ve KOSGEB'in kötü siciline değinen Hancıoğlu şu ifadelere yer verdi:

"Sayıştay, KOSGEB’in 2016 yılına ilişkin Denetim Raporu’nda, 50 bin liralık sıfır faizli kredi desteği programından faydalandırılan 15 bin işletmeden yüzde 65’inin yanlış beyanla başvuru yaparak hak sahibi olduklarına işaret etmiş, “yapılan denetimlerde, işletme beyanlarının ilgili kurum(GİB, SGK vb.) verileri ile gerek otomatik olarak sistem tarafından, gerek manuel olarak KOBİ Uzmanı/Uzman Yardımcısı personel tarafından kontrolünün yapılmadığı görülmüştür” saptamaları yer almaktadır. Sayıştay’ın 2016 yılındaki bu saptamaları kayıt altında dururken, bugün hâlâ gerekli koşulları sağladığı halde destek programlarından faydalanamayan işletmeler ile gerekli koşulları taşımadığı halde eksik veya hatalı beyanla kimi işletmelerin destek programlarından faydalandırıldıklarına yönelik şikâyetlerin gündeme gelmesi dikkat çekicidir."

KOSGEB'İN VERDİĞİ PARALAR NEREYE GİDİYOR

CHP'li Hancıoğlu bu değerlendirmelerinin ardından KOSGEB'in bağlı olduğu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a şu soruları yöneltti:
 

- 2017 yılı içerisinde KOSGEB’in uyguladığı destek programlarından kaç işletme faydalanmıştır?
- 2017 destek programlarından faydalanmak için başvuran ve hak sahibi olan işletmelerden kaç tanesinin beyanı incelenmiş, kaç beyanın tam ve doğru olduğu saptanmış, kaçında hata tespit edilmiş ve beyanı hatalı olduğu halde kaç işletme destekleme programlarından faydalanmıştır?
- 2018 yılı içerisinde KOSGEB’in uyguladığı destek programlarından kaç işletme faydalanmıştır?
- 2018 destek programlarından faydalanmak için başvuran ve hak sahibi olan işletmelerden kaç tanesinin beyanı incelenmiş, kaç beyanın tam ve doğru olduğu saptanmış, kaçında hata tespit edilmiş ve beyanı hatalı olduğu halde kaç işletme destekleme programlarından faydalanmıştır?
- Destek programlarından faydalanmak isteyen işletmelerin başvuru beyanlarının tam ve eksiksiz bir şekilde incelenmemesinin sebebi nedir?
- Suiistimale son derece açık olan ve kamu otoritesince sağlanan kaynakların kullanımında adalet ve hakkaniyet ilkesini yok eden başvuru beyanlarını eksik inceleme ya da hiç incelememe uygulamasına son vermek adına planlanan/yürütülen bir çalışma var mıdır?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cidden mi 2018-10-05 21:24:19

Samsun’a böyle bir Vekil mi varmış

Avatar
Cemal 2018-10-05 23:29:50

Sayın vekilim siz ağzınızla kuş tutsanız yaranamazsınız bu millete boş verin yormayın kendinizi. Onlar kendi dünyalarında mutlular.

Avatar
vatandaş 2018-10-05 22:19:23

SAYIN VEKİLİM.. VERİLEN KREDİLER ALANLAR BETN YIĞINA YATIRIYOR.. HEPSİ RANT YATIRIYOR. İŞ AŞ DEĞİL. NİYET... BAKIN BEN AK PARTİYE MHP OY VERMİŞ BİRİYİM.. AMA AK PARTİLİLER BAL BÖREK İÇİNDE YİYORLAR

Misafir Avatar
Orhan ölmez 2018-10-06 08:51:35 @vatandaş

İyi halt ettin de oy verdin...senin gibiler yüzünden bu haldeyiz

Beğenmedim! (0)
Avatar
ESNAF 2018-10-06 12:58:58

sayın vekilim kesinlikle doğru bir tespit kosgeb hak sahiplerine gitmiyor hep olduğu gibi para parayı çekiyor yatırım yapmak isteyen alamıyor