banner388
banner390
banner408

Sultan IV. Mustafa Han'ın puşidesi Samsun'da yapılıyor

Sultan IV. Mustafa Han'ın puşidesi, Samsun Olgunlaşma Enstitüsünde işleniyor.

Sultan IV. Mustafa Han'ın puşidesi Samsun'da yapılıyor

Sultan IV. Mustafa Han'ın puşidesi, Samsun Olgunlaşma Enstitüsünde işleniyor.

03 Mart 2018 Cumartesi 09:49
Sultan IV. Mustafa Han'ın puşidesi Samsun'da yapılıyor

Samsun haber - Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, yaklaşık bir buçuk yıldır Sultan IV. Mustafa Han'ın sandukasına örtü (puşide) işliyor. İstanbul Beylerbeyi Olgunlaşma Enstitüsünün öncülüğünde başlatılan proje kapsamında 11 Olgunlaşma Enstitüsü'ne bir padişah pişudesi verildi.

Samsun'daki ekip 15 metrelik kadifenin üstüne altın sarısı sim iplikle, baş kısmına IV. Mustafa Han'ın doğum tarihi, babasının ismi, padişahlık yaptığı dönem ve ölüm tarihini işliyor.

"TÜRBEDE İNCELEME YAPTIK"

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Fatma Arslan yaptığı açıklamada, "Maraş işi atölyesinde IV. Mustafa’nın türbesinin puşidesini işliyoruz. IV. Mustafa, 29. Osmanlı Padişahlarındandır. Bu puşideyi yapma kararı verdiğimizde öncelikle İstanbul’a giderek saha araştırmasını yaptık. Türbede bulunan puşideyi inceledik. Puşide geleneği, Türklerde Selçuklu döneminden beri devam ediyor. Türkler, yüzyıllardır önemli bir kişi vefat ettiğinde bu zatın sandukasına puşide dediğimiz örtü örterler. Puşide projesi, Cumhurbaşkanlığımızın ve Emine Erdoğan Hanımefendinin koordinesinde yürütülüyor. Projenin lansmanı da gerçekleştirildi. Puşideler, eskiyen türbelerin üzerinden alındıktan sonra Topkapı Sarayı’nda muhafaza altına alınacak. Puşideleri alınan türbelerdeki sandukaların üzerine 11 Olgunlaşma Enstitüsünde hazırlanan yeni puşideler örtülecek. Puşideler 3 kısımdan oluşuyor. Bunlar baş, gövde ve ayak kısmından oluşuyor. Baş kısmında Osmanlıca olarak kime ait olduğu, hangi yılda vefat ettiği, hangi dönemlerde sultan olduğu ya da hangi hanedana mensup olduğu gibi kimlik bilgileri yer alıyor" dedi.

"PUŞİDENİN ÇOK AĞIR DESENİ VAR"

Puşidenin 2 yılda tamamlanacağını ifade eden Arslan, "Puşidelerin yapımları genelde saray tarafından ya da kişilerin kurduğu vakıflar tarafından gerçekleştirilmiş. 400-500 yıl önceye dayanan bu gelenek, puşidelerin yıpranmasıyla ülkemizde tekrar gün yüzüne çıkmış ve enstitüler tarafından yapılmasına karar verilmiştir. Her puşide bir sanat eseri değerinde. Çünkü hiçbir şekilde bu işe makine değmez. Eğitici arkadaşlarımız yaklaşık 1,5 yıldır IV. Mustafa’nın puşidesini işliyor. Tahmini olarak 2 yılda tamamlamayı planlıyoruz. Bizim yaptığımız puşidenin çok ağır bir deseni var. Günümüz teknolojisinde sim ipleriyle işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Hem geleneğimize sahip çıkmak anlamında hem de kültürümüzü devam ettirmek anlamında önemli bir iş yapıyoruz. Aynı zamanda geçmişi de gelecekle buluşturuyoruz. Puşidenin yapımına başlamadan önce, öğreticilerimiz 2 ay boyunca el alıştırması yaptı. Herkes Maraş işi yapsa bile, tekniklerinin birbirleriyle aynı olması için alıştırma süreci geçirdiler. Puşideyi geç bitirmemizin bir nedeni de Samsun’da geleneksel Maraş işi yapabilen ustaları bulamıyorduk. Puşidenin yapımında 15 metre kadife kumaş kullanıldı. Binlerce metre de sim iplik kullanıldı. Ekibimizden yorulup ayrılanlar da oldu. Arkadaşlarımız günde en az 8 saat işleme yapıyorlar. Mesai kavramını göz önünde bulundurmadan elimizden geldiğince daha fazla işlemeye gayret ediyoruz" diye konuştu.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa değerli 2018-03-03 09:59:41

Fatma hm başarılarınızın devamını dilerim tebrikler

Avatar
Cemal 2018-03-03 10:16:59

Yazık günah islamda hiç böyle şeyler yok. Gösteriş ve şatafat islama dinimize uygun değildir. Bunlar hep uydurma işlerdir. Birilerine para kazandırmak için menfii çıkar sağlamak için uydurulmuş hurafelerdir. Para kaynakları elden gitmesin diye matbaa yerine hattatlara yazdırılma mantığıyla aynıdır. Hep gösteriş için, birilerini zengin etmek için. Buna harcanan parayla kaç çocuğun okul masrafı karşılanır.