banner388
banner390

Tarihi Müzede 'minik kalpler' görenleri duygulandırıyor

Türkiye’nin 150 senelik tıp geçmişini aydınlatan Samsun Cerrahi El Aletler ve Sağlık müzesinde; görenleri en duygulandıran köşe ‘bebek kalpleri’ köşesi oldu. Sergilenen minik kalpler ziyaretçileri üzerken, tıp öğrencilerinin ise çalışmalarına katkıda bulunuyor.

Tarihi Müzede 'minik kalpler' görenleri duygulandırıyor

Türkiye’nin 150 senelik tıp geçmişini aydınlatan Samsun Cerrahi El Aletler ve Sağlık müzesinde; görenleri en duygulandıran köşe ‘bebek kalpleri’ köşesi oldu. Sergilenen minik kalpler ziyaretçileri üzerken, tıp öğrencilerinin ise çalışmalarına katkıda bulunuyor.

13 Temmuz 2024 Cumartesi 10:15

Cerrahi El Aletler ve Sağlık Müzesinde Türkiye’nin 150 senelik tıp tarihi aydınlığa çıkartılıyor. Müzede; sedyeler, eski zamanlarda hastanelerde kullanılan hasta destek ürünleri, kadın doğum, kulak burun boğaz ve diş tedavisinde kullanılan eski cerrahi aletler ve benzeri birçok tıbbi malzeme ziyaretçilere sunuluyor.

Müzenin bir kenarında yer alan bebek organları ise ziyaretçiler tarafından en çok gözlemlenen yerlerden biri oldu. Ziyaretçiler tarafından dikkatle incelenen bu köşede 1980 ve 1990’lı senelerde kimsesizlikten ya da zatürre, donarak metabolik hastalık ve ateşli hastalık geçirerek hayatını daha 6-12 aylıkken kaybetmiş bebeklerin kalpleri; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanlığı tarafınca müzeye bağışlandı. Bu küçük kalpler gören ziyaretçilerin yüreklerine dokunuyor.

GERÇEK ORGANLAR CİDDİ İLGİ ÇEKİYOR

Müzeyle ilgili bilgilendirmede bulunan Medikal Sanayi İnovasyon Kümesi Derneği (MEDİKÜM) Başkanı Ahmet Alp Doğru, "Müzemiz özel bir müzedir. 2022 yılının başlarında açılmıştır. Müzemizdeki eserler Haluk Perk koleksiyonuna ait eserlerdir. Burası sağlık ve cerrahi alet müzesidir. Tıbbi cihaz ve cerrahi alet dünyasının yaklaşık 150 yıllık geçmişini ve bugünkü halini ziyaretçilerimiz müzemizi ziyaret ederek görebilir. Aynı zamanda müzemizde Kurtuluş Savaşı'ndan kalma çok özel eserler de sergilenmektedir. Türkiye'deki tıp tarihini de yaklaşık 150 yıllık ölçekte görebiliyoruz. Son 6 ayda yaklaşık 15 bin kişi müzemizi ziyaret etti" ifadelerini kullandı.

Cerrahi El Aletleri ve Sağlık Müzesinin 'yaşayan müze' formatında olduğunu belirten Doğru, "Burada resim sergileri yapılmaktadır. Okullarımız burada gösteriler sunmaktadır. Müze konserleri burada verilmektedir. Buradaki toplantı salonunda özellikle medikal firmaları, ilaç firmaları ve farklı sektörden işletmeler aylık, haftalık toplantıları yapmaktadır. Müzemiz hem sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin hem tıp fakültesi öğrencilerinin uğrak yeridir. Öğrencilerimiz burada ders çalışma imkanı buluyorlar ve sosyalleşiyorlar. Öte yandan Samsun'da Tıbbi Cihazlar Anadolu Meslek Lisemiz var. Sektörümüze elaman yetiştiriyor. Biyomedikal teknikerliği, biyomedikal mühendisliği bölümümüz var. Buralarda okuyan öğrencilerimiz de müzemizi sık sık ziyaret ederek buradan istifade ediyorlar. Müzemiz, sağlık bilimleri ve tıp fakültesi öğrencilerinin ilgisini çekiyor. Buradaki eserler ve organlar öğrencilerin inceleme ve araştırma yapmalarına da imkan sağlıyor" sözlerini aktardı.

Kaynak: İHA

Son Güncelleme: 13.07.2024 10:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.