Bu yıl Türkiye Kültür Yolu Festivali çizelgesine ilk kez dahil olan Samsun, 08 ile 16 Haziran 2024 tarihlerinde 30’dan fazla konser, söyleşi, atölye, gastronomi deneyimleri, sergiler ve yaş fark etmeksizin herkesin katılabileceği 600’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Samsun Kültür Yolu Festivali Samsun Atatürk Kültür Merkezi Aydın Gün Sahnesi’nde yaptığı açılışta “Şahmeran” adlı oyunun dünya prömiyerine ev sahipliği yaptı. Mersin’in Tarsus ilçesine ait olan Şahmeran miti Türk antik mitolojisinin önemli efsaneleri arasında bulunuyor. Mitolojide yarı yılan yarı insan olan Şahmeran Samsun Devlet Opera ve Balesi’nde operaya uygulanarak sergilendi. Bestesini Bujor Koinic, librettosunu Şefik Kahramankaptan’ın yaptığı muazzam eserin rejisinde ise Murat Atak bulundu.
ADIM ATTIĞINIZ HER YERDE SERGİ BULABİLİRSİNİZ
Samsun Müzesi; uluslararası platformlarda büyük başarı elde eden Refik Anadol'un "Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları" sergisine ev sahipliği yapıyor.
Samsun Müzesi’nde ayrıca "Besmele-i Şerif Hat Sergisi", "Karakalem Sergisi", "1919 Samsun" sergileri ziyaretçileriyle buluşuyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde "Azerbaycan’dan Kareler ve Festivaller" ve "Kentler ve Güzellikler Fotoğraf Sergisi-4 Düzce-Giresun-Ordu-Samsun-Trabzon" sergileri,
Samsun Kent Müzesi’nde ise "Türk İslam Tarihine Yön Veren Mektuplar" sergisi sergileniyor.
Samsun Çok Amaçlı Salon’da dijital sanatın yenilikçi yönlerini ve çeşitliliğini vurgulayan "Eskizden Piksele "Anatolia Edition" dijital sanat sergisi farklı disiplinlerden eserleri bir araya getirerek, sanatın geniş kapsamını ve çeşitliliğini sanatseverlere sunuyor. Samsun
Atatürk Kültür Merkezi Galeri’sinde "Anadolu ve Zümrüd’ü Anka (Deri Rölyef Sergisi)", Tütün İskelesi’nde "Sanatın En Kırılgan Hali",
Panaroma Samsun Dijital Gösterim Merkezi "Samsun’dan Cumhuriyet’e Yüzde Yüz",
İlk Adım Belediyesi Türk İslam Sanatları Merkezi "Geleneksel Sanatlar Işığında Samsun (Tezhip, Hat, Minyatür, Ebru)" sergilerine, ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, festivale özel olarak üretilen, festival rotasındaki şehirlerin ikonik yapıları ve Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliğinin vurgulandığı, "Atatürk Kültür Yolunda" adlı eser, yapay zekâ algoritması kullanılarak Cumhuriyet Meydanı’nda ziyaretçilerle buluşuyor. Eserde, festival rotasındaki 16 şehrin ikonik mimari yapıları, Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliğinin önemli birer sembolü olarak sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Atatürk'ün bu şehirlerde ziyaret yapay zekanın da yardımıyla tekrar canlandırılıyor.
FESTİVAL AYRICA BİRÇOK KONSERE DE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Saathane Meydanı’nda Prof. Dr. Ubeydullah ve konuk sanatçı Eda Karaytuğ “Saz ve İrfan” konseri ile vatandaşlarla buluştu.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde ise Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Gençlik ve Çocuk Korosu “Sanat Müziği ve Halk Müziği” ile vatandaşlara renkli saatler geçirtti.
EN ÇOK İLGİ GÖRENLER ARASINDA ATÖLYELERDE VAR
Festival kapsamında gerçekleşen atölyeler arasında; cam şekillendirme, kilim dokuma atölyesi, geleneksel el sanatları çocuk atölyesi, mozaiklerle Atatürk, seramik, tahta baskı, ebru ve çiçek tanzim atölyeleri gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde ise profesyonel ya da amatör yüzlerce fotoğraf sever Samsun Fotoğrafçılar Maratonu’na katılım gerçekleştiriyor.
FİLİSTİN İÇİN SAYGI DURUŞU
Samsun Kültür Yolu Festivali çerçevesinde Filistin’in verdiği mücadele de unutulmadı, saygı duruşu gerçekleştirildi. Bu kapsamda Filistin davasını öne çıkaran eser “Hanzala” sergisi, Filistin’in direnişini anlatan film “Witness”, belgesel “Ev” gibi birçok eserde vatandaş ile buluşturuldu.
ÇOCUKLARA ÖZEL FESTİVAL
Doğupark’ta dokuz gün için atölye çalışması, aktiviteler, sahne gösterileri, tiyatrolar ve daha nicesi festival kapsamında kurulan Çocuk Köyü’nde miniklerimiz ile buluşturuluyor.
SÖYLEŞİLER BÜYÜK İLGİYLE KARŞILANDI
Festival kapsamında Samsun Atatürk Kültür Merkezi Zehra Yıldız sahnesinde Züleyha ile Sınırsız sohbetler söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşinin konuğu ise Beyhan Budak oldu. Samsun Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen Yönetmen Söyleşisi programında moderatörlük görevini Faysal Sosyal üstlendi, Filistin asıllı yönetmen Ahmad Saleh ile söyleşi gerçekleştirdi. Samsun Büyükşehir Sanat Merkezi’nde gerçekleşen Azerbaycan’da Fotoğraf Üzerine adlı söyleşi TFSF Başkanı Dr. Sefa Ulukan moderatörlüğünde Aydın Mehmediev ve Amira Süleyman’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Özü Sözü Emeğiyle “Yaşayan Miras Ustaları” ise Tütün İskelesi’nde vatandaş ile buluşturuldu.
Kaynak: İHA