Samsun'un Bafra ilçesinde tütün üreticilerini ziyaret eden Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Derebey, Oda Genel Sekreteri Alper Çelebi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan Gökçeağaç ve Gökçesu Mahallelerinde üreticilerinin sorunlarını dinledi.
Tütün üretiminin baştan sona zorlu bir iş olduğunu ve karşılığında da kazancın düşük olduğundan yakınan tütün üreticilerinden Nermin Gümüş adlı kadın, “Eskiden tütünleri elde diziyorduk. Sonra kutulu makine çıktı, son 3 yıldır da bu tütün dizme makinesi çıktı. Bu makineden çok memnunuz” dedi.
Gökçeağaç Mahallesi’nde tütün üretimiyle uğraşan 78 yaşındaki Yusuf Kocabaş ise "Amerikalı bir sigara fabrikasının müdürü bana ‘Dünyanın her tarafından fabrikamıza tütün geliyor. Türkiye'nin ürettiği tütün yetmiyor. Tütünü yaygınlaştırın, herkes tütün yapsın, siyasilerle görüşün destekleme yapsın. Hiç olmasa yabancı ülkelerden gelen tütün olayı bitsin. Burada Türkiye'de üretilen tütün işlensin, hem istihdamı oluşturulur hem göç olayı olmaz’ demişti. Bizim bunu gücümüz yetmiyor, çünkü girdiler çok pahalı. Herkes tütünü bırakmaya başladı.”diye konuştu.
Tütünün hem çok masraflı hem de çok zahmetli olduğunu söyleyen Göksesu Mahallesi’ndeki üretici Aytekin Çil, “Devlet bu işi komple bıraktıve artık tütüne destek yok. TEKEL zamanında böyle değildi. Şimdi tüccarların eline kaldık, onlar ne derse o oluyor. Devletin bu işe bir el atması gerekiyor. Geçen yıl 40 dönümden 4 ton tütün aldım. Burada su olamadığından mecburan bu tütün işini yapıyoruz.” dedi.
Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ise şunları söyledi: “Bafra tütünü gelmiş geçmiş en kaliteli tütününü yakaladı, gecen yıl 15 liraya sattılar, bu sene de tüccarların sözleşmelerinde 17-18 lira arasında ama bu sene 18 lira değil tütün 25 lira olması gerekir. Ekim az olmasına rağmen kalite randıman çok yüksek. Tütün üreticileri olarak devletten tek isteğimiz ovada dekar başına vermiş olduğu pirimin kırsal kesimde tütün yapan çiftçiye de verilmesi. Verilecek bu destekle göçler önlenir, tütün daha kaliteli olur, dışarıdan tütün alınacak tütünler Türkiye'nin genelinde yapılır.”
Bafra’nın tütüncülüğün merkezi olduğunu söyleyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, “Bafra, ihraçlık en kaliteli tütünün merkezidir ve burada yaklaşık 8 bin aile tütün üretimi ile uğraşmakta. Bu üreticilerin yüzde 80’den fazlası bu kırsal alanda başka alternatifi olmadığı için tütün tarımı ile ilgilenmekte. Tütün üreticileri makine ile beraber daha rahatladılar. Tütünü kaliteli üretip, ihraç edip ülkemize döviz kazandırabiliyoruz. Bafra'daki tütünden iyi fiyatlar yakalıyoruz. Daha da yüksek fiyatlar yakalayabilirsek çiftçi emeği karşılığını bulacak ve daha mutlu olacaktır.” dedi.
19 Ağustos 2016 Cuma 10:52
Son Güncelleme: 19.08.2016 11:16