27 VETERİNER HEKİM VE 10 VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİ HAYATINI KAYBETTİ
Deprem felaketinde 27 veteriner hekim ile 10 veteriner fakültesi öğrencisini kaybettiklerini belirten Oda Başkanı Elif Köse Avan, ailesi depremden etkilenen ve farklı şehirlerde okuyan çok sayıda öğrencinin de mağdur duruma düştüğünü ifade etti. Avan şöyle devam etti: “Yaklaşık 200 meslektaşımızın muayenehanesi tamamen kullanılmaz hale geldi. Mesleki uygulamada kullandıkları cihaz, medikal malzemeler, aşıları ve araçları enkaz altında kaldı. Yaşanan tablonun ağırlığı karşısında TVHB olarak kuruluş günümüzü kutlamıyor, “Veteriner Hekim Dayanışma Günü” olarak ilan ediyoruz. Depremde zarar gören meslektaşlarımızın hayata tutunması, öğrencilerimizin eğitimlerini tamamlayabilmesi ve kaybettiğimiz meslektaşlarımızın ailelerine destek olabilmek için tüm meslektaşlarımızı tam bir dayanışma seferberliğine çağırıyoruz. Yaralarımızı sarmak için ‘Birlikte varız’ diyeceğiz.”
BUNDAN SONRAKİ RİSKLER İÇİN UYARIYORUZ
Hepimizi derinden etkileyen depremde maalesef 27 meslektaşımızı, 10 öğrencimizi kaybettik, Bu vesile ile yetkilileri bölgesinde bundan sonraki olası riskler için uyarmak istiyoruz; Bölgede 13-14 milyon civarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan ile daha fazla sayıda kanatlı hayvan bulunmaktadır. Bulaşıcı hastalıklara karşı aşılamalar ve diğer koruyucu hekimlik hizmetlerinin aralıksız sürdürülmesi gerekmektedir. Ayrıca bölgede gerek geçici olarak görev yapan kamu veteriner hekimleri gerekse gönüllü olarak bölgede bulunan veteriner hekimler yakında bölgeden ayrılacaklardır. Bunların yerine bölgede muayenehanesi bulunan ve depremden etkilenen serbest çalışan meslektaşlarımızın görev yapması acil bir konudur. Aksi takdirde sonuçları afet etkisi yaratabilecek, hayvan ve insan sağlığını tehdit eden salgınların görülmesi kaçınılmaz olacaktır. Nitekim; 8 Mart 2023 tarihi itibariyle, tüm Türkiye’de şap hastalığı nedeniyle, iller arası hayvan hareketleri aşılama mevsimi bitinceye kadar yasaklandı.”
Alınması gereken acil tedbirler şöyle sıralandı;
Bölgedeki veteriner hekimlerin görev yapabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığının zaman kaybetmeden aşağıdaki önlemleri alması gerektiğine vurgu yapan Arslan, alınması gereken acil tedbirleri de şöyle sıraladı:
- Kliniği yıkılan ve kullanılamaz hale gelen veteriner hekimler için geçici klinik ve yaşam alanı olarak kullanılmak üzere konteyner sağlanmalıdır.
- Klinikleriyle beraber her şeyini kaybeden meslektaşlarımıza bölgede kullanılan aşılar ile ilaç ve diğer malzemeler bir süreliğine ücretsiz sağlanmalıdır.
- Kliniği çalışamaz hale gelen meslektaşlarımızdan talep edenlerin Bakanlık bünyesinde geçici veya kalıcı istihdam edilerek hizmet vermeleri sağlanmalıdır.
- Bölgede çalışacak veteriner hekimlere kamu bankaları tarafından ilk iki yılı ödemesiz, faizsiz veya düşük faizli kredi verilmelidir.
- Kamu dışında, işletme veteriner hekimi olarak çalışan ve çalıştıkları işletmeler zarar gören meslektaşlarımızın mağduriyetleri giderilmelidir.