Vali Osman Kaymak, Trabzon Üniversitesi Karadeniz Kültür ve Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin katkılarıyla yapılan,Samsun Valiliği'nin ev sahipliğinde bir otelde düzenlenen "Karadeniz'de İsyan, Mübadele ve Propaganda" kitabının tanıtımı ve "100 Yıllık Yalan: Pontus Paranoyası Paneli"ne katılım sağladı. Saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının sonrasında Vali Osman Kaymak, panelin açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
Pontus meselesi hakkındaki görüşlerine değinen Vali Kaymak, “Pontus meselesi, ortaya çıktığı günden bugüne, tarihî bir mesele olmaktan çok, Türkiye üzerinde projeksiyonları olan uluslararası güçlerin siyasî niteliğe dönüştürdükleri bir dava haline gelmiştir. Pontus meselesi, tarih, jeopolitik, propaganda, ayrılıkçılık, istihbarat ve uluslararası ilişkiler gibi pek çok farklı kavram ve disiplinler aracılığıyla değerlendirilmesi gereken bir nitelik arz etmektedir. Sivil toplum kuruluşları üzerinden icra edilen ve güncel Pontus faaliyetleri kapsamında ifade edilebilecek önemli organizasyonlardan biri 1982 yılında düzenlenmiştir. Selanik’te ‘Anadolu Faciasının 60. Yıldönümü’ adıyla tertip edilen konferansta, amacın ‘Karadeniz-Pontus ile Anadolu’nun diğer yörelerindeki Rumluk ve Rum kültürü ile gelecekte jeopolitik statü değiştiğinde Megali İdea’nın tahakkukunun mümkün olup olmayacağını tartışmak’ olduğu belirtilmiştir. Yani değerli dinleyiciler, Türkiye’nin (sözde) yok olacağını varsayan bazı kesimler, ‘o güne’ hazırlıklı olma doğrultusunda hareket etmekteydiler. İşte bu panel ve panelde tanıtımı yapılan ‘Karadeniz’de İsyan, Mübadele ve Propaganda’ adlı kitap, Türk araştırmacılar tarafından, hem tarihsel boyutuyla hem de aktüel durumu itibariyle bölgeye ve Türkiye’ye yönelik icra edilen faaliyetleri ifşa etmekte ve tarihin nasıl kötüye kullanıldığını tartışmaktadır. Kuşkusuz bu kitap Pontus meselesi hakkında Türk araştırmacıları tarafından yapılan araştırmaların mütevazı bir kısmıdır ancak yaratacağı etki bakımından ciddi bir potansiyele haizdir” diye konuştu.
Bazı ülkelerin Türkiye’nin ayağa kalkmasından rahatsız olduğunu ifade eden Kaymak, şunları da ekledi:
"Türkiye’nin bölgesel bir güç olarak yeniden ayağa kalkması ve uluslararası arenada aktif bir güç olarak yer alması bazı ülkeleri rahatsız etmiştir. Bu sebeple çarpıtılmış tarihi malzemelere dayalı olarak Ermeni ve Pontus Meselesi gibi Türkiye’ye itham eden sözde soykırım iddiaları gündeme taşınmaktadır. Biz bunun farkındayız. Onun için gerek tarihçilerimiz, gerek siyasetçilerimiz gerekse de konunun muhatabı olan diğer ilgili kesimler, ülkemizin geleceği adına bu tip sorunları sürekli servis yapanlara karşı teyakkuz halindedir. Bu panelin, Ankara ve İstanbul’da da benzerleri düzenlenecek. Yunan kamuoyunda farklı fikirlerin tartışılamadığı, farklı görüş sergileyenlerin politik ve akademik lince maruz kaldığı Pontus meselesini, bilimsel, entelektüel ve özgürlükçü merceklerle tartışmaya açmaktadır. Trabzon Üniversitesi Karadeniz Kültür ve Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin öncü olduğu bu tarz faaliyetlerin artarak devam etmesini, bu ve benzeri çalışmaların ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olması temenni ederim.”
Bu konuyu;Tarih Branşında bu dalda uzmanlik yapan akademisyenlik yapan hocalarımız irdelese ve anlatsa daha şık olurdu.Sayın Valinin konuşması branş ve eğitim olarak ezber durumda kalır.Bu konuda yeterince bilgi sahibi olduğunu sanmıyorum.Saygılar...