Samsun, Ordu, Çorum, Amasya, Sinop ilinde 3 milyon civarında müşteriye hizmet sağlamış olan YEDAŞ, faaliyet göstermiş olduğu 2019 senesinde kurumsal alanlar ve operasyonel alanda, Avrupa’nın ilk on şirketi içerisinde yer alabilmek için çalışmalara daha çok yoğunluk verdi. Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş, iş süreçlerinin etkinliği, verimliliği, sürekliliği sağlanarak daha da nitelikli hizmet verebilmek amacı ile çalışanlarına sektörel ve aynı zamanda kişisel eğitimler düzenlemeye özen göstermekte. Bu doğrultuda dağıtım ile perakende hizmetinin ayrıştırılmasının yanı sıra getirdiği iş sürecindeki değişiklikler ile ilgili eğitimlere “Rekabet Hukuku” eğitimini de ekledi.
Uyum Programı genelinde gerçekleştirilmiş olan eğitim, YEDAŞ Danışmanı Doç. Dr. Beşir Fatih Doğan kontrolünde MYDAS Danışmanlığınca verildi. Dağıtımlar ve faaliyetlerin ayrışması ile ilgili gerçekleştirilen eğitime YEDAŞ’ın yöneticileri ile birlikte çalışanlar da katılım sağladılar. Çalışanları eğitimler yaparak destekleyen YEDAŞ, 1 Ocak 2016 tarihi itibari ile dağıtım şirketi olarak yürürlüğe sokulmuş olan 4054 sayılı “Rekabetin Korunması Hakkında Kanun” ile ilgili, çalışanların çok daha fazla bilgi edinmeleri sağlandı. Yapılmış olan toplantıda rekabeti kısıtlayan anlaşmalar, eylem ile karar; birleşme ve devralmalar; belgeleri gizli tutma kuralı; incelemeler yapmak, önemli hususlar gibi birden fazla hukuksal düzenlemeye yer verildi. Bölgede YEDAŞ tarafından hizmetler ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken konular yer aldı ve fikir alışverişleri yapıldı. 08 Ağustos 2016 tarihinde Türk-İş Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan eğitim ile iş sürecinin ilerleyebilmesi ve daha da bilinçli bir şekilde hareket edilebilmesi için kurumlar için önemli bir adım atıldı.
Adalet ve Hakkaniyet’ten Heçer!
Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş üst düzey yöneticilerinin ve çalışanların katılım sağlamış olduğu toplantıda, Rekabet ile Rekabet Hukuku’na çok büyük önem verdiğine dikkat çekmiş olan Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş Genel Müdürü Rıdvan Aktürk, “Adalet ile hakkaniyet ilkelerini kurumsal olarak kültür haline getirebilmek ilk hedefimizdir. Bu hedef ile Rekabet Uyum Programı’nın devam ettirilebilir olması için hassasiyet gösterip danışmanlar rehberliği ile iş süreçlerimizi yürütmek ile beraber çalışanların da Rekabet Hukuku ile ilgili bilgi sahibi olmalarına ve uygulamasına özen gösteriyoruz. Çalışanlara sektörde yaşanmış olan gelişmeler ile ilgili olarak eğitimler yaparak kurumsal ve operasyonel mükemmelliğe ulaşmayı hedef ediniyoruz. Rekabetin de asıl tüketici odaklı gereklilik olduğu bilinci ile yatırım ve hizmet süreçlerini yönetiyoruz” dedi.
05 Ekim 2016 Çarşamba 11:08
Son Güncelleme: 14.10.2016 10:05