banner388
banner390

Ziraat Odası Başkanlarından ortak açıklama: 'KAHVERENGİ KOKARCA'

Samsun’un birkaç Ziraat Odası başkanları ortak açıklamada bulundu. Kahverengi kokarca sorununa dikkat çeken başkanlar; fındık ve diğer tarım ürünlerinde meydana gelen zarar hakkında konuştu.

Ziraat Odası Başkanlarından ortak açıklama: 'KAHVERENGİ KOKARCA'

Samsun’un birkaç Ziraat Odası başkanları ortak açıklamada bulundu. Kahverengi kokarca sorununa dikkat çeken başkanlar; fındık ve diğer tarım ürünlerinde meydana gelen zarar hakkında konuştu.

22 Ağustos 2024 Perşembe 20:14

Samsun’un Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy bir araya geldi. Son zamanlarda çiftçileri canından bezdiren, kahverengi kokarca zararlısı hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamalar Çarşamba Ziraat Odası’ndan yapıldı.

ÇİFTÇİLER HEM DÜŞÜK SEBZE FİYATLARIYLA HEM DE KAHVERENGİ KOKARCAYLA UĞRAŞIYOR

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “Trabzon, Artvin, Giresun, Ordu ve Samsun'da yoğun bir şekilde kokarca görünmektedir. Tüm ürünlerimizi tehdit etmektedir. Sadece fındıkta değil, mısır, kivi ve sebzelere de zarar vermektedir. Zaten bu sene sebze para etmediği için çiftçilerimiz büyük bir sorun yaşamaktadır. Herkesin elini taşın altına koymasını istiyoruz. Üreticilerimiz önümüzdeki kış döneminde kokarca böceğinin evlere sığınma yeri olarak geleceğe için ilaçlamalarını yapmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

FINDIKTA YÜZDE 60’A VARAN ZARAR!

Söz alan Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün; Termeli üreticilerin, kahverengi kokarca zararlısından büyük zararlar gördüğünü aktardı. Ferda Ergün, “Fındıkta yüzde 60'a varan zarar var. Üreticimiz bitmiş durumda. Çiftçimiz fındığı kaybetti. Mısırını kaybediyor, soyayı kaybetmek üzere. Yani tarım ovası şu anda bitmek üzere” diye konuştu.

ÇİFTÇİMİZ MUTSUZ...

Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy ise, "Maalesef kahverengi kokarca bölgemizin tamamında etkili. Tüccar arkadaşlarımız ile yaptığımız görüşmelerde, kendilerine gelen fındıkların randımanının 40'ın altında olduğunu söylediler. Çiftçimiz mutsuz. Çarşamba, Terme, Salıpazarı ve Ayvacık bölgemizde yaklaşık 92 bin ton fındık bekleniyor. Zannediyorum ki bunun yüzde kırkı kokarca zararlısından dolayı kayıp olacak. Çiftçi zor durumda" sözlerini aktardı.

Kaynak: İHA

Son Güncelleme: 22.08.2024 20:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fahrettingulec@gmail 2024-08-22 23:22:47

Kokarca ilacı etkili olan ilaç nedir siz ne gibi oneriniz olabilir

Avatar
Asım Az 2024-08-23 20:20:47

BU ZIRAAT ODALARINI KAPATMAK GEREKIR.BU IYI ILAC SATTILAR.BIR SURU ZIRAAT MUHENDISLERI VAR HICBIRSEY BILMIYORLAR. BASKANLAR BOL BOL LAF URETOYORLAR.HIC BIR ÇOZUM YOK.ÇIFCIDEN AIDATI AL IYI SALTANAT SURUYORLAR
...

Avatar
Davut Semiz 2024-08-23 00:18:50

Harmandaki fındığın özellikle yarık olanları tamamen kokarca tarafından çürütülmüş yanık fındık olsa patoz tarafından fındık dövülürken üflenerek tekleme çuvalına düşüyordu ama bu kokarca zararlısı fındığı kabuğun içinde çürütüyor fındık kırılmadan içinin çürüğü anlaşılmıyor Tüccar Termede fındığı 65-70 lira fiyatttan fındık kabuğu niyetiyle çiftçiden topluyor
Geçen yıl deposunda fındık olan fabrika sahipleri Ocak ayı gibi 250 tl gibi rakamları şimdiden konuşmaya başladı
Tüccar fındığı sadece iç olarak yemelik kullanılıyor gibi tavır takınıp çiftçiyi zoraki 70 liraya satmaya mecbur ediyor
TMO ve tarım kredi koop fındık alımına ivedilikle başlamalı çiftçide yarık fındıkları ayıklamaya başlamalı

Avatar
İdris verim 2024-08-23 08:20:39

Kokarca böceği çok büyük bir sıkıntı hâline gelmiştir. Toprağın verdiği her türlü nimeti yok ediyor. Dahası emeği, sağlığı yok ediyor. Önlem alınamaz ise bölgenin geleceği vahimdir.
Bir üretici olarak önerim : bu böceğin tamamen yok edilmesini sağlamak gerekir. Bu da aidat ödediğimiz, Ziraat odası,ve ilçe tarım müdürlüğü, yani devletin resmi kurum koordinasyonu ile mümkün olur. Bununla mücadele proje gerektirir. Bireysel mücadele eksik kalır. Çünkü bazı üreticiler mevsimsel tarlasına geliyor. Çoğu evler boş ve kokarcaya kış sığınağı, bu evlerin karantina altına alınması gerekir. Bilhassa ahşaplar yani eski yapılar. Böcek için ise etkin ilaç öldürücü ilaç ve evlerin dış cephesi sinek yapıştırıcı kaplama gelen böceğin etkisizleştirme ile mümkün olur.

Avatar
Ekrem tas 2024-08-23 08:32:00

Dedete isimli toz ilacın etkili olacağına inaniyorum

Avatar
Vatandaş 2024-08-23 12:40:33

Bu böcek Normal Doğal bir böcek değil.Kim nerede hangi labaratuarda üretti ise araştırılsın bulunsun ve sorumlu ülke ürettiği gibide panzehirini bulsun ayrıca mağdur ülkelere tazminat ödesin.Allah belalarını versin ne bela çıkıyorsa uzakdoğudan çıkıyor

Avatar
Mehmet ÖNCÜ 2024-08-23 15:31:31

Benim evin önünde dut ağacı var ve bu kokarcalarda vardı belediye sinek için ilaçlama yaptığında bu kokarcalarin öldüğünü görüyordum belki bu ilaç çare olabilir

Avatar
Ibrahim55 2024-08-23 16:04:50

Şimdi oda başkanlarımız olayı anlamışlar ciftcide uyardık demişler tmm da zate çiftçi bu konuyu biliyor böyle bir duruma düşme ihtimalinin farkındaydı asıl soru sorun belli ama çözüm yok ilaç atıyorsun ólmuyor kaçıyor daha sonra geri geliyor bizim sorunumuzu biz biliyoruz zate sonuçda bu soruna çözümü ziraat odalarının bulması gerekmiyor mu