NEDEN KİLO ALDIĞINI BİLMEDEN NASIL KİLO VERECEĞİNİ BİLEMEZSİN
“Kilo artışı; alınan fazla enerjinin yağ olarak depolanmasıdır.”  Bu işin matematiği bu olsa da gerçekler veya ayrıntılar bu kadar basit bir denklemden oluşmuyor elbette.
                Çok düşük kalorili beslendiği halde kilo almaya devam eden insanlar bu denklemin zorluğunu kanıtlıyor. Peki nedir vücudu yağ olarak depolamaya yönlendiren diğer sebepler? Sporsa spor az yemekse az yemek uykuysa uyku suysa su denklemin bütün elemanları yerli yerinde gibi duruyor ama kilo artışının gayet arsız bir şekilde devam etmesinin sebebi ne olabilir?
                Bedenimiz sahip olduğu en zerre yapısına kadar canlılığını korumaya ve devam ettirmeye programlanmıştır. Dışarıdan veya içeriden sürekli maruz kaldığı  ( tarafımızdan bırakıldığı ) zararlı etmenlere karşı savaş halindedir. Eğer biz davranış olarak bu savaşta bedenimizin yanında olmazsak hatta düşman saflarında yer alırsak bedenimiz bu savaşı er veya geç kaybedecektir. Yani biz kaybedeceğiz. İşte bedenin kilo alması da bir çeşit savaş taktiğidir.


 Nasıl yani? Vücudumuz yağ depolayarak aslında bizi korumuş mu oluyor? Kilo almak zararlı değil mi?  Diye sorduğunuzu ve doğal olarak şaşırmanızı anlıyorum. Haklısınız bütün dünya obeziteyle mücadele ederken yağ depolanmasının aslında olumlu olduğunu okuyunca şaşırmamak mümkün değil elbette.
İşin aslı şu ki; Sigara, alkol, kirli hava, kirli su, televizyon ve telefonlardan salınan radyasyonlar, gıda katkı maddeleri, ilaçlar vb. nice sayamadığım toksinler vücudumuzda yağ dokusu tarafından depolanmaktadır. Yani yağ deposunun bir görevi de aslında ev içinde ki çöp kutusudur.  Bedenimiz onlarca toksin maddeye maruz kalınca bunların vücutta serbest gezmesi çok daha tehlikeli olacağından onları yağ dokusuna yönlendirmektedir. Biz de bu savaş sırasında ona yardımcı olmayıp toksinleri vücuttan uzaklaştırmaya veya gelmesini engellemeye çalışmadığımız için de beden daha çok toksini depolamak için daha çok yağ dokusu üretmeye başlıyor. Tabi bu süre uzadıkça aslında bizi korumak için depolanan yağlar ilerde asıl hastalıkların sebebi olmaya başlıyor. Ev içindeki çöp kutuları dışarıya boşaltılmadığı sürece yeni çöp kutusu almanın faydası olmayacak aksine asıl hastalıkların yolunu açmaya başlayacaktır.
Sonuç olarak nasıl kilo verebileceğimizi bilebilmek için o kiloları nasıl aldığımızı öğrenmemiz gerekir. Ve sanırım artık biliyorsunuz.

Diyetisyen Mustafa TİLEKLİ
Fbm Tıp Merkezi