YOLSUZLUK 

Abone Ol

Ülkelerin ve toplumların en kanayan yaralarından biri olan yolsuzluklara bir çok açıdan bakmamız gerekmektedir.

Hangi alandan bakarsak bakalım temelde yolsuzluk, bir görev ve yetkinin kötüye kullanılması suretiyle menfaat sağlamak diye tanımlanabilir. Yolsuzluk deyince aklımıza öncelikle, kamu da yapılan yolsuzluklar gelmektedir.

Ancak özel sektörde yapılan yolsuzluklarda çok önemli boyutlara ulaşmıştır. Ülkede ve toplumda önüne geçilemeyecek derecede bozulmalara yol açan yolsuzluklar neden yapılmaktadır.

Tanımı, nedeni, boyutu, topluma ve bireye etkileri, sonuçlarını tam ve doğru olarak ortaya koyup, çözüm önerileri oluşturmak ve çözüme toplumun tüm kesimiyle ulaşmak için mücadele yapmak gerekmektedir.

Yolsuzluğun oluşmasındaki en önemli nedenler arasında; gelir dağılımındaki adaletsizlik, zengin ve fakir arasında oluşan gelir farkı, yüksek oranda işsizlik, yüksek faiz oranı, kamu kaynaklarının tam olarak kaydının olmaması ve denetimsizlik gelmektedir.

Yolsuzluk çeşitli şekillerde karşımıza çıkmaktadır. En çok duyulan ve en önemli olarak adlandıracağımız türü; rüşvettir.

Zimmet, dolandırıcılık, sahtecilik, haksız kazanç elde etme, haksız rekabet, kayıt dışı para, kaçakçılık, spekülasyon,, maniplasyon ve buna benzer şekillerde yolsuzluk ortaya çıkmaktadır.

Bunların başında ise, güven duygusu kaybolmaktadır.

Devletin vatandaşına, vatandaşın ise devletine ve hukuka karşı güveni ve vatandaşında diger vatandaşa karşı güveni yok olmaktadır.

Vatandaşın siyasete ve siyasetçiye karşı bakış açısı değişmekte, güven duygusu olmayan toplum oluşmaktadır.

Yolsuzlukların çok yaşandığı ülkeye karşı diger ülkelerin bakış açısı değişmekte ve uluslar arası kredi kuruluşları bu durumu göz önüne alarak değerlendirmeler yapmaktadır. Neticede ise, çok önemli ekonomik sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Yolsuzluklara karşı mücadele etmeye karar verildiğinde, en önemli şey kararlılık olmalıdır.

Öncelikle devletin en üst düzeyinden başlayarak bu mücadele için gereken her türlü yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Devletin denetim organları en etkili bir şekilde çalışmalı, sonuçları toplumla paylaşılmalıdır.

Yolsuzlukla mücadelede siyasi hesaplar yapılmamalıdır.

Devlet, sivil toplum kuruluşları, basın, medya, toplum ve birey top yekun bir mücadele ile yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gidilmelidir.