29 Ekim tarihleri bizim için bu büyük bayram sevgi ve sevinçle karşılıyoruz. Cumhuriyetimizi milletçe kutluyoruz. 29 Ekim 1923 ülkemizde Cumhuriyet yönetiminin
ilan edildiği gündür.
Her birey Cumhuriyeti; benimsemek, bağlı kalmak ve korumak zorundadır.
Bu tarihi bir görevdir. Cumhuriyet fazilettir, Cumhuriyet aydınlıktır, Cumhuriyet
insan haklarıdır, hukuktur, yasadır, medeniyettir, kültürdür.
Cumhuriyet ve Atatürk’ün yaptığı hizmetler edinimler kadın haklarından tutunuz da herkesin kullandığı vicdan hürriyet, laiklik toplumumuz için, vazgeçilmeyecek zenginliktir.
Bugün orta doğuyu bataklığa sürükleyen mezhep kavgaları, etnik ayrışmaların karşısına canlı bir güç olarak dikilen cumhuriyet idealleri ve kazanımlarıdır.Ümmetten millet çıkaran cumhuriyeti tanımamak cahillik değilse aymazlığın ta kendisidir.
Cumhuriyetin ilkelerinin, devrimlerinin aydınlığında yaşamak bizim, milletimize de nasip olduysa bunları sağlayanlara, koruyanlarına askeri ve tüm sivil kuruluşlara milletçe minnettarız.
Bağımsızlık ve egemenliği eksik bir Cumhuriyet, Atatürk"ün kurduğu Cumhuriyet değildir. Bunun gibi bağımsızlık ve egemenlikten yoksun Cumhuriyetçilik, Devrimcilik, Laiklik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Devletçilik yaşayamaz, yaşatılamaz. Bütün bu ilkeler hukukun üstünlüğü, akılcılık, bilimcilik benimsenmeden var olamaz. Atatürk, Bağımsızlık ve özgürlük benim karakterimdir diyerek, bağımsızlık ve egemenliği kendisi ile devrimi ile ülkesi ve ulusu ile özdeşleştirmiştir. Atatürk"e göre Bağımsızlık mukaddestir.
Atatürk gençliğin korumasına herhangi bir Cumhuriyeti değil, bağımsız Cumhuriyeti vermiştir.
Ey Türk gençliği, birinci vazifen Türk istiklalini, Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Atatürk gençliğe seslenişinde dört defa Cumhuriyetten söz etmiş, hepsinde bağımsızlık kavramını eklemiştir.
Cumhuriyet değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez.
Cumhuriyet rejiminin demokrasi ile doğrudan ve yakından ilgisi vardır. Bu ilgi sebebiyle Cumhuriyet, demokrasinin en gelişmiş şeklidir. Atatürk de bunu Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Milli Hâkimiyet; milletin kendi kendini idare etmesi, kendine hükmedecek heyeti veya meclisi seçmesidir.
Bu durumda hâkimiyet bir kişiye, gruba veya çoğunluğa değil, bütün millete aittir.
Milli Bağımsızlık; bir başka devlete veya milletlerarası herhangi bir kuruluşa bağlı bulunmamak demektir. Türk milleti için bağımsızlık vazgeçilmeyerek, taviz verilmeyecek bir karakterdir.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti milletlerarası arenada yerini Lozan Barış Antlaşmasıile almış ve kazandığı Milli Mücadele zaferi, milletlerarası bakımından da bu antlaşma ile teyit edilmiştir.
Milli Birlik ve beraberlik; Milletçe bir arada yaşamayı ve bütünlüğü ifade eder. Milli birlik ve beraberlik, Türk Devleti"ni oluşturan kişilerin karşılıklı sevgi ve saygı ile birbirlerine bağlanmasını, ortak amaçlara yönelik olarak varlığını devam ettirmesini belirtir.
Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür.
Cumhuriyet kolay kazanılmadı. Çok kan ve çok can kaybedildi. Cumhuriyet in bekçileri; Atatürk"e inanan ve sadık olan Türk Ulusu ve Türk Ordu"sudur.
Yüce Türk Milleti ve Yüce Türk Ordusu Cumhuriyetin ilelebet koruyucusu ve kollayıcı olacaktır. Dünya var oldukça Cumhuriyeti kutlamaya devam edeceğiz. İç ve dış düşmanlar bunu böyle bilsinler.
Devletimizin payidar ve milletimizin bahtiyarlığına hizmet vermiş şehit, gazi ve her vatanperveri saygıyla anmak vatan borcudur. Tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle anar, hayatta olan gazilerimize sağlıklı günler dilerim.