Özellikle son yüzyıl içerisindeki teknolojik icatlar insan hayatını doğrudan etkilemek bir yana onun hayatını altüst etmeye yetti de arttı bile. Matbaa, fotoğraf makinesi, buhar gücü ile çalışan makine ve araçlar ve akabinde ki benzinli ve dizel motorlar, telgraf, telefon, radyo, televizyon derken bilgisayar ve internetin bulunuşu insan hayatına öyle bir girdi ki bu kendini mucidi olan insandan daha da önemli ve değerli göstermeye başladı. Mesela, bugün artık herkesin cebinde bulunan mobil telefonlar adeta bir teknoloji putu haline getirilmiş ve hayatın olmazsa olmazları arasında birinci sırada yerini almıştır.
Bugün de artık bilim çevreleri tarafından teknolojinin zararları üzerinde durulmakta ve teknoloji artık çok ileri derecede eleştiri konusu yapılmaktadır. Tamamına yakını elektrikle çalışan teknoloji ürünlerinin bulundukları ortama yaydıkları elektro manyetik dalgalar yani radyasyon denilen zararlı ışınlar insanları biyolojik ve psikolojik açıdan etkilemekte ve sağlık açısından onarılması güç zararlar meydana getirmektedirler. Uzun süre teknolojik aletler kullanmanın beyne zarar verdiği kesinlikle doğrudur. Teknolojik aletler beynin elektriksel aktivitesini ve işleyişini bozmaktadırlar. Günümüz teknolojisinin en son icadı cep telefonunun içinde watsapp, facebook, twitter, google arama motoru gibi birçok bilgisayar teknolojisi mevcuttur. İnsanlar
telefonla konuşsa da konuşmasa da telefonları sürekli yanlarında bulunduğundan bu masum görünen cihazların durmadan çevreye yaymaya devam ettiği enerjinin zararlarına maruz kalmaktadırlar. Teknoloji beynin kullanılmasını da azaltmaktadır. Son zamanlarda ne sorulursa sorulsun özellikle gençler ve çocuklar sorunun cevabını bilgisayarda arar olmuşlardır. Bu durum özellikle beyni gelişmekte olan çocukların düşünce gücünü ve öğrenme kapasitesini de azaltmaktadır. Teknolojik aletlerin beyne fiziksel olarak yaptığı zararlar artık tüm dünyada ispatlanmıştır. Son zamanlarda teknolojinin sebep olduğu ve tedavisi şart olan diğer bir sorun da bağımlılıktır. Yapılan araştırmalar teknoloji bağımlılarının sigara ve alkol bağımlılığından daha fazla sayıda olduğunu göstermektedir. Bu bağımlılık ikili ilişkileri zedelemekte, iletişimi koparmakta, boşanmalara ve iş kayıplarına sebep olmakta ve kişiyi toplum dışı bir birey haline getirmektedir. Günümüzde teknolojinin zararları artık yararlarını geçmiş durumdadır; Toplumdan soyutlanma, sosyal beceri eksiklikleri, obezite, depresyon, uyku bozuklukları, akranlar arasında zorbalık, mahremiyetin ortadan kalkması, hilekârlığın artması, hakikatin çarpıtılması, sosyal sınırların ihlal edilmesi, cinsel sapıklıklar, toplumsal bağların azalması, sürekli hale gelen dikkat dağınıklığı ve bunun yanında vücutta meydana gelen çeşitli ağrı ve rahatsızlıklar teknolojinin henüz bilinen zararları arasında sıralanmaktadır.
Teknolojik ürün ve imkânlara ve bunları kullanmaya insanların ödediği bedel ve meblağlar her geçen gün artarak devam etmektedir. Teknolojiye harcanan paralar artık temel ihtiyaçların da neredeyse önüne geçmiş durumdadır. Her teknolojik ürün insanların bir yeteneğini köreltmekte ve gitgide insanı önemsiz hale de getirmektedir. İleriki yıllarda fabrikalarda otomasyon sistemine geçilerek artık insan gücüne ve yeteneğine ihtiyaç duyulmayacağı sıklıkla ifade edilmektedir. Ayrıca daha da ileri ve tehlikeli olanı ise, ilerideki dönemlerde yapay zekânın insanları yöneteceği, nano-teknolojiler ve parçacık teknolojilerden söz edilmektedir.
Bugün artık şunu net olarak ifade edebiliriz ki, atom bombasından, nükleer silahlardan, çevreyi kirleten fabrikalardan tutun da iletişim ve ulaşım araçlarına, GDO’lu ürünlere, robotlara ve yapay zekâya kadar tüm teknolojik ve bilimsel çalışmalar yeryüzünü ve onun üzerinde yaşayan insanlığı tehdit etmektedir. İleride insanlar teknolojinin birer kölesi haline getirilerek insani değerlerini kaybedeceklerdir. Bu gidişe aklıselim insanlar tarafından dur denilmezse insanlığın yok oluşu bize çok uzak değildir.