Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor
2024-08-09 15:56:51

YAŞAMIN CİLVESİ 

Mümin Argun

09 Ağustos 2024, 15:56

Türkiye, dört iklimin birleştiği, denizlerde mavi ve yeşilin, toprağında kahve ile şekerin, göğsünde saflık ve kararsızlığın eşsiz bir ahenkle salındığı, taşının toprağının, gölünün ırmağının renklerle oynaştığı, insanı büyüleyen, bir tılsım gibidir.

Bir yanda kar vardır, diğer yanda deniz, kum ve güneş bu eşsiz vatan. İnsanları da öyledir buranın. Her birinin ruhu uğraşı başkadır.

Biri renklidir, Uğraşları da aynıdır, ruhu gibi. biri elinde çanta düşer sabah vakti yollara, gömülüp, çalışır dosyalara.

Bir diğeri ise seher vakti atlar kayığa, ”haydi rast gele” kaybolur gün batana dek o sonsuz mavilikte.

Biri okula gider, bu memleketin ilmi de, bilimi de bitmez.

Taksici, dolmuşçu alır koltukta yerini, oda böyle döker alın terini.

Hepsi onca güçlükle götürür evine ekmeğini.

İşte böyledir bu memlekette yaşamak.

Ancak; Her gülün bir dikeni olduğu gibi bu vatanın o eşsiz güzelliklerinin de bir kötü tarafı vardır.

Hemen her mevsim yağış olur bu eşsiz bu toprakta.

Çoğu zaman uzun sürer yağan kar ve yağmur hayatı felç eder.

İtina ile hazırlanmış bir makine gibi işleyen hayatı karşılaşılan güçlüklerle oldukça zor hale getirir. Memur, öğrenci, balıkçı, şoför, 7 den 7 sine bütün insanların hayatı bu iklim şartları sebebiyle felç olur.

Lakin, hava koşullarının önceden bilinmesi, birçok beraber olumsuzluğa karşı önceden hazırlıklı olmamızı sağlar.

İşte Meteorolojinin önemi ilk olarak burada ortaya çıkar.

İşte tüm bunları engellemenin, madalyonun yalnızca ön yüzüne bakmasının tek bir yolu var oda meteorolojik bilgilerden faydalanmak.

Bu sayede karın veya yağmurun yağacağını bilir, önceden bilir, araçlara kar lastiği ya da zincir takar, şiddetli yağacak kara karşı okullar tatil edilir, uçak ve gemi seferleri ertelenir, balıkçılar işlerini bırakır olası bir kasırgaya karşın tehlike altındaki şehirler boşaltılır.

Tüm bu önlemler kazaları engeller, bembeyaz kar taneleri tüm güzellikleri ile saçlarımızda buluşur ve bizler bundan oldukça zevk duyarız.

Sis, Pus, Kar, yağmur, dolu, çisenti, sagnak yada kavurucu sıcaklar tüm bunlara yalnız ve ancak meteoroloji istasyonlarında, gemilerde ve hava taşıtlarında yapılan özlemlerde radyo sondaları ile yapılan kayıtlar ve uydu görüntüleri ile elde edilir. İtina ile hazırlanmış ve bir makinaya  benzeyen hayatın işlevliğinin kusursuz bir şekilde devam etmesini sağlar

Bazı yaralar kabuk bağlar. Bazı acılar insanı kamçılar.

Her hayatın izi ayrı bir yaşam.

Her  yaşantı  hayatın bir cilvesi. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.