Bir  önce ki yazımızda neden ve nasıl ortaya çıktıklarından bahsettiğimiz cilt lekelerini biraz daha anlaşılır hale getirmek amacıyla, özelliklerini göz önünde bulundurarak sınıflandırmak istiyorum bu kez.

Lekeler meydana gelme şekillerine ve ciltteki derinliklerine göre şu alt başlıklarda isimlendirilebilirler ;

Solar Lentigo ( Yaşlılık Lekeleri, Güneş Lekeleri ): Fotoyaşlanma sonucu ortaya çıkar.En yaygın görülen pigmente lezyonlardır.Özellikle güneşle temas eden vücut bölgelerinde görülür.Güneşe maruz kalmayla sayıları ve koyulukları artar. Epidermal yerleşim daha fazladır.

Efelit (Çiller): Güneş lekelerine benzerler. En bariz özellikleri yazın koyulaşıp kış aylarında solmalarıdır. Derinin en yüzeyel tabakası olan epidermiste yer alırlar.

Benekli  Pigmentasyon: Yine fotoyaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkar ve rengi kişinin cildinden daha koyu ve  daha açık olan alanların bir arada bulunduğu pigmentasyon bozukluğu durumudur. Sıklıkla epidermaldir.

Aktinik Bronzluk: Foto-yaşlanma görülen bazı hastalarda ortaya çıkabilen kronik cilt hiper-pigmentasyonudur. Ciltte yaygın bir gölgelenme (bronz ) söz konusudur.

Post travmatik Hiperpigmentasyon: Akne veya cildi tahriş eden herhangi bir temas sonrası ciltte oluşan inflamatuar alanlarda ortaya çıkan lekelerdir. Gelişme olasılığı koyu cilt tiplerinde daha fazladır. Dermal ve epidermal kompanentli olabilir.

Melazma: Gebelik sonrası , oral kontraseptif özellikli hormonal etkili ilaçların kullanımı esnasında  veya nedeni belirlenemeyen bir şekilde ortaya çıkabilen , yama şekilli lekelerdir. Özellikle yanaklar alın ve çene bölgesinde sıktır.  Dermal kompenent yaygın olarak etkilenmiştir.

Melazma benzeri diğer bir leke türü olan Civatte poikülodermasında ise sorun daha çok dekolte bölgesinde ve boyun yan kısımlarında ortaya çıkar.

Sebebi ve sonucu ne olursa olsun cilt lekeleri rahatsız edicidir ve kozmetik sorun oluşturur. Bu nedenle hastaların lekeden tamamen kurtulmak gibi bir beklentileri vardır her zaman. Cilt lekelerinin tedaviye cevapları ise değişkendir. Lekeleri daha iyi tanımak amacıyla çeşitlerinden ve ortaya çıkış şekillerinden bahsettik bu yazımızda.

Bir sonraki yazımız leke tedavi yaklaşımlarını içeriyor olacak. O zamana kadar Esen Kalın…

Dr.Hülya Ettekin

FBM Tıp Merkezi

Medikal Estetik Birimi