Dünyanın her yerinde iktidar olan siyasi yapıların zaman içerisinde yıpranıp olumsuza evrildiği bir süre sonra da tamamen yok olduğu görülür…

En güçlü ve en çok taraftarı olan siyasi yapılar bile iktidar olmanın yıpratıcı etkisine uzun süre dayanamazlar. Dünya ölçeğinde gözlemlenen durum şudur. Önemli siyasi liderlerin ortalama ömrü 10 yıl civarındadır. Fazlası eksiği vardır ama ortalaması budur.

Yıllar içinde siyasi partilerin ya da liderleri daha çok iki şekilde yıprandığı görülür.

1-Zaman içinde beklentilerinin yükselmesi ve hep daha fazlasını istemesi. Ve bu yeni duruma uygun politikaların üretilememesi  

2-Siyaset kurumunda temsil ve icra makamında olanların zamanla duyarlılıklarının azalması, hassasiyetlerinin aşınıp erozyona uğraması, gücün verdiği şımarıklık ve kibir hali.

Yapılan tespitler ışığında ülkemizdeki siyasi tercihleri değerlendirecek olursak dünya ortalamalarının çok üzerinde bir durumla karşı karşıyayız.

Girdiği her seçimde bir önceki oy oranıyla yarışan ve her seferinde kendinden sonra gelen bir kaç partinin toplamından çok daha fazla oy alan bir siyasi parti ve onun liderinden bahsediyoruz.

Evet, karşımızda istatistiki bilgileri altüst eden bilinen ezberlerin dışında çok farklı bir siyasal organizasyon var. AK Parti'nin kuramsal ciddiyeti Tayyip Erdoğan’ın sarsılmaz iradesi, bu siyasal hareketi kurulduğu yıl iktidara taşıdı. Ve 16 yıldır kesintisiz Türkiye’nin yönetimine tek söz sahibi etmeyi başardı. 16.Yılınnda AK Parti yine en büyük parti ve Tayyip Erdoğan en sevilen lider.

Fakat son genel seçimlerde ortaya enteresan bir tablo çıktı.

AK Parti hala daha açık ara Türkiye’nin en büyük siyasi partisi. Fakat Türkiye’nin her yerinde milletvekilleri genel başkanlarından 10-15 puan daha eksik oy aldılar. Bu hal siyaset sosyolojisi açısından incelenip değerlendirilmeye muhtaç bir durumdur.

Evet, siyaset bir takım oyunudur. Ve durum gösteriyor ki bazı oyuncular takımdaki görevlerini yerine getirmiyor.

 Tayyip Erdoğan’ın tek başına güçlü ve sağlam durması bir yere kadar iş yapabiliyor. Peki ya yol arkadaşım dediği insanlar? Galiba bir yerlerde ciddi arızalar var, Sadık ve güçlü yol arkadaşları olmadan bu işi bir yere kadar götürülebilir.

Siyaset gibi aşındırıcı bir yolda güçlü durabilecek çelik iradeli pusulası sağlam bileği sağlam yüreği sağlam adamlara ihtiyaç vardır.

Hakan Fidan gibi sarsılmaz bir sadakatle başkana bağlı, Mustafa Tuna gibi tevazu ve çalışkanlıkta zirve olmuş, Faruk Koca gibi dava inancı ve imanı tescilli ve rahmetli Erol Olçok gibi memleket kavgasına baş koyabilecek dağ gibi yol arkadaşlarına ihtiyaç var.

AK Parti Samsun il başkanı Hakan Karaduman’da bu kumaş var. O, eğitimi, kişiliği, siyasi geçmişi, teşkilat tecrübesi, samimiyet ve çalışkanlığı ile Tayyip Erdoğan için iyi bir yol arkadaşı. Ayrıca olması gerektiği gibi vakarlı bir tevazunun sahibi. İyi bir insan ve başarılı bir teşkilatçı olan Başkan Karaduman’ın Samsun’un ve Türkiye’nin geleceğine ismini yazdırması kuvvetle muhtemeldir.

Bozulmaya yüz tutan siyaset zeminini yeniden tesfiye edip, Genel başkan ve partinin oyunun çok farklı çıkması gibi ucube bir durumu ortadan kaldıracak, Yukarıda saydığım “Kahramanlar” gibi sadık samimi ve çalışkan yol arkadaşlarına çok benzeyen, kesinlikle onlardan biri olmaya aday bir siyasetçi Hakan Karaduman.

Ve kesinlikle bu minval üzere devam ederse önemli bir siyasi karakter olarak uzun yıllar adından söz ettirecektir.