Bir ülkenin geleceğe güvenle bakması, yetiştirdiği gençliğin kendisiyle barışık, çevresiyle uyumlu, sağlıklı, duyarlı ve tutarlı olmasıyla mümkündür.

İşte; Yeşilay derneğinin esas amacı, insan sağlığına zarar veren maddeler ve madde bağımlılarını topluma kazandırma ve geleceğe sağlıklı nesiller bırakmaktır.

Kızılay’dan ayrıldığı nokta afetten önce çalışmalar yapmasıdır.

Yeşilay sembolündeki hilâl, Milli kimliğimizi ve Devletimizin bağımsızlığını temsil eden Türk Bayrağı’ndan alınmıştır. Hilâldeki yeşil renk, huzur ve mutluluğu temsil etmektedir.

YEŞİLAY’IN MİSYONU: Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek ve bilimsel metotlar kullanarak tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar vb.  Bağımlılıklarla mücadele eden; önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve  savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur.

Peki Yeşilay’ı tanıyor muyuz?

Bu cemiyet niçin ve ne zaman kuruldu?

Sömürgeci ülkeler kendi refahlarını, başka milletlerin yıkılıp esir edilmesinde arayan Avrupa’nın sözde medeni milletleri, gelecekleri için Osmanlı devletini yıkmayı şart bildiler. Bunun için el ele verdiler.

Zira Osmanlı devleti maddi, manevi yetenekleriyle örnek insanlar yetiştiriyordu. 1800’lü yıllardan itibaren “ŞARK Meselesi” kod adıyla başlattıkları Türk toplumunu çökertme çalışmaları, 1850’lerde meyvelerini vermeye başladı. Birinci Dünya savaşı sonunda imzalanan, Mondros Mütarekesinin hemen akabinde, mütareke şartlarına aykırı olarak, şehitler diyarı yurdumuzun birçok bölgesini Müstevliler istila ettiler. Beş seneye yakın zaman kaldıkları İstanbul’da, kültürümüze ayyaşlığı kattılar.

Yeşilay Cemiyetimiz, istilacıların bu alkol ve şer yayıcılığından, insanımızı korumak için Bu felâketi gören vatansever aydınlar, halkı ve gençliği uyarmak ve bu yolda mücadele etmek için, merkezi İstanbul’da olmak üzere,5 Mart 1920 tarihinde Türkiye Yeşilay Cemiyetini kurdular.  Cemiyet,Şeyhül-İslâm Haydarzâde İbrahim Efendi’nin teşvik ve himayesinde,dünyaca ünlü Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman ve arkadaşları tarafından kurulmuştur.  Türkiye Yeşilay Cemiyeti, kurulduğu tarihten bugüne kadar zararlı alışkanlıklara karşı mücadelesine aynı inanç azimle devam etmiştir. Yeşilay Derneği misyonu gereği zor ve karmaşık bir düşmanla mücadele etmektedir.

Biliniz ki "Her şey ilk adımla, ilk tadımla başlar." Tüten içen insan çağdaş insan sayılamaz. O insan kendini yaktığı gibi bir başkasının havasını kirletmeye, zarar vermeye hakkı yoktur.  Bahis Hususta; Anayasamızın 56-58. maddeleri de devletimizi sorumlu kılmaktadır.