Toplumları karşı karşıya geldiği engeller karşısında ayakta tutan, dirençli kılan ve yücelmesini sağlayan toplumu meydana getiren bireyler arasındaki milli ve manevi değerlere olan bağlılık ve sadakattir.

Toplumumuzu ayakta tutan milli ve manevi değerlerimizdir.

Bu değerlerin varlığı o toplumun birlik ve beraberliğini sağlamakta en önemli faktör olarak hayatiyetini devam ettirmektedir.

Toplumlar değerlerini gelecek kuşaklara aktarabildikleri oranda varlıklarını devam ettireceklerdir.

Bizler toplumu oluşturan bireyler olarak ülke değerlerine sahip çıkmaktan başlayıp, bireylerin kendi öz değerlerini en iyi şekilde yaşayıp uygulaması için önce kendisinden başlaması ve daha sonra aile ve toplum olarak devam ettirmesi ve kaliteyi yükseltmesi gerekmektedir.

Buda bizi idare edenlerin yani ülkeyi yönetenlerin veya yönetmeye talip olanların değerlerimize bakışı ile ilgilidir.

Ülkeyi yönetenler milli ve manevi değerlerimize göre yönetmiyorlarsa o ülkede tüm değerler ayaklar altına alınmış demektir.

Temelde milli ve manevi değerlerimizi kısaca öz olarak şöyle sıralayabiliriz.

İnanç yani Din. İnsanoğlu yaradılışından itibaren bir dine ihtiyaç duymuştur. Yeryüzünde inançsız ve dinsiz bir topluma rastlanmamıştır.

Vatan  yani  toprak. Vatansız bir millet olamaz. Vatansız bir milletin yaşaması nerede ise olanaksızdır. Şairin dediği gibi “ Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır” Vatan uğruna feda edilen canın karşılığı şahadettir.

Bayrak. Bayrak bir ulusun bağımsızlığının sembolüdür.

Bayrağımızın üzerindeki kırmızı renk şehitlerin kanını, beyaz ise ışığı temsil eder.

Milli Marş. Her milletin ve ülkenin bir milli marşı vardır.

Milli marşlar o ülkenin hürriyetinin ve bağımsızlığının sembolüdür.

Milli Para. Milletlerin kendi parasını kullanması çok önem arz eder.

Millet olarak paramızın değerini yükseltmemiz için üzerimize düşen görevleri mutlaka yerine getirmeliyiz. Ona sahip çıkmalıyız.

Milli Kıyafet. Milletlerin bir şekilde kendini ifade tarzıdır. Milletlerin ve onları oluşturan toplulukların kendilerine has ortak kültür, inanç ve zevklerini yansıtan çeşitli kıyafet şekilleri vardır. Kıyafetlerde dini simgelerin varlığı da önemlidir.

Milli Yemek. Yemekler toplumların yaşadığı coğrafi konumları ve doğal bitkileri ile ilişkilidir. Din, tıp ve doğal çevre yemek kültürünü oluşturan önemli bir faktördür. Mesela dini inancımıza göre domuz eti yemek haramdır.

Milli Eğitim. Milli ve manevi değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarmak, bağımsız ve hür bir toplum oluşturmak için önemli bir kurumumuzdur.

Milli şuur. Genel bir ifade ile Milli şuur milleti millet yapan değerleri bilmek, anlamak, yaşamak ve yaşatmaktır.

Sonuç olarak bizlere düşen Türk milletinin bireyleri olarak milli ve manevi değerlerimize sahip çıkarak ülkemizin milli ve manevi bütünlüğünü sağlamaktır.

Tarih boyunca insanlığa adaleti ve insan haklarını yaşatan ecdadımıza layık bir toplum olarak, onlara varis olmanın gururunu hep birlikte yaşamalıyız.

Birbirimizi sevelim, değerlerimize sahip çıkalım, özümüze dönelimbizi biz yapan milli ve manevi değerlerimize sımsıkı sarılalım.