Özgüveni eksikliği yaşayan bireyler yeni ortamlara girmekten çekinirler.                                                                    

Yeni arkadaşlar edinmek, tanımadıkları bir ortamda söz almak onların için diğer kişilere göre daha zordur. Bu duyguya sahip kişiler ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar, ne kadar çok şeye maddi manevi sahip olurlarsa olsunlar yinede sürekli bir eksiklik, yetersizlik, boşluk hissederler. Yetersizlik duygusu insanın kendisini geliştirmesi ve daha iyi, başarılı olması için gerekli bir duygudur. Değersizlik duygusu insanı diğerlerinden daha aşağıda hissettirir. Buda kabullenmesi zor aşağılık duygusuna neden olur.

Kendine güvensizliğin nedeni çocukluk dönemindeki eleştirel ve baskıcı ebeveyn tutumlarından kaynaklanır. Her anne-baba kendi uzantısı olan çocuğunun kusursuz olmasını ister bu nedenle de bazı davranışları iyi niyetle de olsa tersi sonuçlar doğurur. Her yaptığı yanlışta çocuğu eleştirme, suçlama, cezalandırma, kıyaslama gibi yaklaşımlar kendine güvensiz bir yapı oluşturu.                                                                                                                              

Sonraki yıllarda da, okul hayatında, arkadaş ilişkilerinde, beden algısıyla ilgili veya iş hayatında yaşanan küçük gibi görünen fakat duygusal olarak ağır travmalara neden olan sebepler kişinin özgüven sorunu yaşamasına neden olur.

Kendi kendini sürekli eleştirir, olumlu taraflarını önemsizleştirip olumsuz taraflarını abartır. Kedine karşı hiç hoşgörüsü

Hayal kırıklığı ve başarısız olma korkusunu yoğun yaşar, umutsuzdur.

İlişkilerinde tutarsızdırlar. Kendini güçlü hissettiğinde sosyal ortamlara girer, eksik Hissettiğin de insanlardan kaçınır.

Pişmanlık ve çaresizlik duyguları fazladır.                                                                                                                 

Kendini sürekli başkalarıyla kıyaslar, diğerlerini kendinden daha üstün görür.                                                                                                                         

Sahip olduğu yetenekleri küçümser, her şeyi bilmesi gerektiğine inanır.                                                              

Karşı cinsle ilişkilerinde; istenmeme, beğenilmeme, reddedilme kaygıları yüksektir.Bu tarz kişilerin genelde cinsel hayatları da sorunludur.                                   

Ezik bir ruh hali içerisindedir.                                                                                                                               

İyi insan olmak toplum tarafından kabul ve saygı görmek demektir.                                                                                            

Tam tersi bir durumsa; sevilmemek, saygı görmemek, dışlanmak ve cehennem demektir.Kendine güvenmek, güçlü olmak, cesur olmak demektir. Cesur olmak kendine dürüst olmak ve kendi gerçekleriyle yüzleşmeyi gerektirir. Kendimizle yüzleşip kusurlarımızı görüp kabul ettiğimizde ve değiştirebilme çabasını gösterebildiğimizde daha anlamlı ve huzurlu bir hayatımız olur. Özgüvensiz olduğunu düşünen kişilerin hangi durumlara nasıl tepki verdiğini ve o anki düşüncelerini, duygularını fark etmeleri çok önemlidir.                                                                        

Sonuç olarak; Özgüven için başınızı kaldırıp biraz dik durmanız ve geleceğe güvenle pozitif bir şekilde bakmanız hayatınıza yeni bir ufuk kazandıracaktır.